Hoppa till huvudinnehållet

FN:s mål för hållbar utveckling 2: utrota hunger, uppnå livsmedelssäkerhet, förbättra näring och främja hållbart jordbruk

Vårt mål är att förbättra lönsamheten för livsmedelsproduktionen, svara på marknadens efterfrågan och samtidigt ta itu med klimat- och miljöpåverkan. Att säkerställa kontinuiteten, självförsörjningen och säkerheten för den finska livsmedelsproduktionen har blivit allt viktigare de senaste åren. Vi utvecklar ny teknik för att möta behoven inom primärproduktionen och dess värdekedjor, och vi övervakar marknadsoperationer och de faktorer som påverkar dem.

Vi utför också lagstadgad bevarande av genetiska resurser och relaterad forskning. Detta lagstadgade arbete bevarar den genetiska mångfalden hos arter som används inom primärproduktion och främjar deras hållbara användning inom forskning, avel och utbildning. Bevarandet av genetiska resurser inom primärproduktionen baseras på det nationella programmet för genetiska resurser för jordbruk, skogsbruk och fiske (Agronomiska ministeriet 2018/11a), som vi koordinerar. Vi upprätthåller även hotade fiskarter och bestånd, samt producerar deras rom och yngel för fortsatt uppfödning och beståndsrestaurering.

År 2024 publicerade vi en sammanfattande rapport om energiförbrukning i finsk jordbruksproduktion. Rapporten visade att den totala energianvändningen inom jordbruket inte har minskat under de senaste 15 åren, trots att antalet gårdar har minskat. Användningen av fossila bränslen och elektricitet skulle kunna minska genom att anta mer energieffektiva produktionsprocesser, öka användningen av alternativa energikällor och förbättra energieffektiviteten hos maskiner och utrustning.

Vi har också bidragit till genomförandet av Finlands nya nationella näringsrekommendationer som publicerades 2024. Rekommendationerna från det nationella näringsrådet främjar en mer växtbaserad kost av både hälso- och miljöskäl. Målet är att öka konsumtionen av grönsaker, bär och frukt, fullkorn, baljväxter och hållbart fångad eller odlad fisk, samtidigt som intaget av rött kött, processat kött och salt minskas.

Som exempel på vårt arbete för att uppnå SDG 2 presenterar vi möjligheter för växtbaserad proteinproduktion i Finland, samt hållbara metoder för produktion, bearbetning och konsumtion av näringsrik, varierad och prisvärd mat i Afrika.

Policy briefs publicerade: 1 år 2024

Vetenskapliga artiklar publicerade: 118 år 2024

Vetenskapliga artiklar med öppen tillgång: 92 %