Hoppa till huvudinnehållet

Stöd till klimatarbete i livsmedelssektorn

Livsmedelsproduktion och -konsumtion är betydande källor till växthusgasutsläpp. Livsmedelssektorn har en stor möjlighet att främja hållbar konsumtion genom att erbjuda miljövänliga alternativ och vägleda konsumentbeteende. År 2024 stödde vi sektorns klimatarbete genom flera initiativ.

Vi publicerade ett öppet dataset med klimatpåverkan från över 1 200 råvaror. Datasetet är fritt tillgängligt och kan användas för att övervaka klimatpåverkan, beräkna måltiders koldioxidavtryck och utveckla mer klimatvänliga livsmedelserbjudanden. Det bygger på livscykelanalys (LCA) som tar hänsyn till hela råvarans livscykel.

Eftersom matens primära roll är att tillhandahålla tillräcklig näring, är det viktigt att inkludera näringskvalitet i miljöpåverkansbedömningar. Vi har utvecklat en metod som integrerar livsmedelsprodukters näringskvalitet i miljöjämförelser. Denna metod kan till exempel användas av måltidstjänster för att utveckla måltider som både är näringsmässigt balanserade och miljövänliga.

Vi tog även fram kommunikationsriktlinjer för livsmedelsföretag för att stödja faktabaserad och tillförlitlig miljökommunikation. Riktlinjerna förklarar vilka uppgifter ett LCA-baserat miljöpåstående (t.ex. klimatavtryck) bör innehålla och följer EU:s lagstiftning och kommande Green Claims-direktiv.

Dessutom publicerade vi en ny Food-LCA-beräkningsvägledning för företag i livsmedelssektorn. Denna förbättrar transparensen och trovärdigheten i LCA:er, stöder rättvis konkurrens och hjälper konsumenter att identifiera mer hållbara produkter.