NEPGa-hankkeen menetelmäkehitys
Mitä on elinkaariarviointi?
Elinkaariarviointi (Life Cycle Assessment, LCA) on yleisesti käytetty standardoitu menetelmä tuotteiden ja palveluiden elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten mittaamiseksi. Nimensä mukaisesti elinkaarilaskennassa otetaan huomioon kaikki elinkaaren vaiheet aina raaka-aineiden tuotannosta jätteen käsittelyyn asti. Yleisimmin mitattuja ympäristövaikutuksia ovat ilmastovaikutukset, eli hiilijalanjälki. Elinkaariarviointi mahdollistaa erilaisten tuotteiden keskinäisen vertailun ja on siksi yleisesti käytetty menetelmä esimerkiksi potentiaalisten päästövähennysten arvioimiseksi.
Elinkaariarvioinnissa vertailu perustuu toiminnalliseen yksikköön (functional unit), mikä käytännössä tarkoittaa yksikköä, jota kohden tuotteiden ympäristövaikutukset on laskettu. Perinteisesti toiminnallisena yksikkönä on ruokatuotteiden kohdalla ollut kilo tuotetta. Ruuan pohjimmainen funktio on kuitenkin ravitsemuksen tuottaminen, joten viime vuosina on kehitetty menetelmiä, joilla ravintosisältöä voidaan käyttää toiminnallisena yksikkönä. Tällöin ruokatuotteen ympäristövaikutukset suhteutetaan sen ravitsemukselliseen laatuun. Luonnonvarakeskuksessa menetelmän kehitystyötä on tehty jo aiemmissa hankkeissa ja vuoden 2021 lopulla YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO julkaisi yleisen ohjeistuksen koskien menetelmiä, joilla ravitsemus voidaan yhdistää elinkaariarviointeihin.
Tuoteryhmäkohtaisuus
NEPGa-hankkeessa kehitettiin toiminnallisena yksikkönä käytettävät ravintoaineindeksit eri tuoteryhmille. Tuoteryhmäkohtainen lähestymistapa perustuu ajatukseen, että kuluttajat käyttävät eri tuotteita eri tavoin ja eri tuoteryhmillä on erilainen merkitys ravintoaineiden saannissa ruokavaliosta. Näin ollen pystymme vertaamaan samalla tavalla käytettäviä tuotteita kyseisille tuotteille relevanttien ravintoaineiden perusteella.
Tässä hankkeessa tuoteryhmittely perustuu ravitsemussuositusten lautasmalliin. Lautasmalliin perustuvan ryhmittelyn avulla pystytään vertailemaan tuotteita, joita voidaan käyttää korvaamaan toisiaan, kuten lihaa ja kasvipohjaisia proteiininlähteitä.
Lautasmalliin perustuvan tuoteryhmittelyn mukaisesti olemme luoneet omat indeksit kasviksille, hiilihydraatin lähteille, proteiinin lähteille sekä juomille. Näiden lisäksi on kategorioita, kuten keitot tai laatikot, jotka eivät ole edustettuna nykyisessä lautasmallissa ja joissa yhdistyy useampi tuoteryhmä. Tuoteryhmäkohtaisten indeksien kehitystyö on julkaistu tieteellisinä artikkeleina (linkit täällä ja täällä). Sekä validoitu käyttäen pääkomponenttianalyysiä.
Ravintoaineindeksi toiminnallisena yksikkönä
Yksi menetelmä ravitsemuksen sisällyttämiseksi elinkaariarviointiin on käyttää ravintoaineindeksejä toiminnallisena yksikkönä. Ravintoaineindeksi kuvaa keskimääräistä ravintoainesisältöä suhteessa ravintoaineiden saantisuositukseen ja näin ollen yhteen lukuarvoon saadaan sisällytettyä useampia ravintoaineita. Indeksi lasketaan käyttäen seuraavaa kaavaa.
Indeksi = (saanti/suositus1+saanti/suositus2+…)*100/ravintoaineiden lukumäärä indeksissä
Indeksi voi sisältää kaikki mahdolliset ravintoaineet tai vaihtoehtoisesti indeksi voidaan koostaa valitsemalla siihen vain tietyt ravintoaineet. Koska NEPGa-hankkeessa tarkastelemme kansallisten ravitsemussuositusten mukaisia tuoteryhmiä, olemme kehittäneet jokaiselle tuoteryhmälle indeksin, joka sisältävät vain kyseisen tuoteryhmän kannalta olennaiset ravintoaineet.