Metodutvecklig inom NEPGa-projektet
Vad är livscykelanalys?
Livscykelanalys (LCA) är en vanligt förekommande standardiserad metod för att beräkna miljöpåverkan från produkter och tjänster under hela deras livscykel. Som namnet antyder tar LCA hänsyn till alla steg i livscykeln, från produktion av råmaterial till avfallshantering. Den vanligaste miljöpåverkan som mäts är klimatpåverkan också kallad koldioxidavtryck. Livscykelanalys möjliggör jämförelser mellan olika produkter och är därför en vanligt förekommande metod för att bedöma till exempel potentiella utsläppsminskningar.
I livscykelanalysen baseras jämförelsen på en funktionell enhet, vilket i praktiken innebär den enhet per enhet för vilken produkternas miljöpåverkan beräknas. Traditionellt har den funktionella enheten för livsmedelsprodukter varit ett kilogram av produkten. Livsmedlens grundläggande funktion är dock att ge näring, och under de senaste åren har metoder utvecklats för att använda näringsinnehåll som funktionell enhet. På så sätt relateras miljöpåverkan från en livsmedelsprodukt till dess näringskvalitet. Vid Naturresursinstitutet har metoden redan utvecklats i tidigare projekt och i slutet av 2021 publicerade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) allmänna riktlinjer om metoder för att integrera näring i livscykelanalyser.
Produktgruppsspecificitet
Inom NEPGa-projektet utvecklades näringsindex för funktionella enheter för olika produktgrupper. Produktgruppsansatsen bygger på tanken att konsumenterna konsumerar olika produkter på olika sätt och att olika produktgrupper spelar olika roller när det gäller näringsintaget i kosten. Detta gör att vi kan jämföra produkter som används på samma sätt utifrån de näringsämnen som är relevanta för dessa produkter.
I det här projektet baserar sig produktgrupperingen på tallriksmodellen i näringsrekommendationerna. Den tallriksbaserade grupperingen gör det möjligt för oss att jämföra produkter som kan användas som substitut för varandra, till exempel kött och växtbaserade proteinkällor.
I linje med den tallriksbaserade produktgrupperingen har vi skapat separata index för grönsaker, kolhydratkällor, proteinkällor och drycker. Utöver dessa finns det grupper som soppor eller lådor, som inte finns representerade i den nuvarande tallriksmodellen och som kombinerar flera produktgrupper. Utvecklingen av produktgrupp-indexen har publicerats som vetenskapliga artiklar (länkar här och här). Båda validerade med hjälp av principalkomponentanalys.
Näringsämnesindex som en funktionell enhet
En metod för att integrera näringsämnen i livscykelanalyser är att använda näringsämnesindex som en funktionell enhet. Ett näringsämnesindex beskriver det genomsnittliga näringsinnehållet i förhållande till det rekommenderade intaget av näringsämnen och gör det därmed möjligt att inkludera fler näringsämnen i en enda siffra. Indexet beräknas med hjälp av följande formel.
Index = (intag/rekommendation1+intag/rekommendation2+...)*100/antalet näringsämnen i indexet
Indexet kan omfatta alla tänkbara näringsämnen, eller så kan indexet sammanställas genom att endast vissa näringsämnen väljs ut. Eftersom NEPGa-projektet tittar på produktgrupper enligt nationella näringsrekommendationer har vi utvecklat ett index för varje produktgrupp som endast innehåller de näringsämnen som är relevanta för den produktgruppen.