Nykyinen ruokajärjestelmämme aiheuttaa lähes kolmanneksen globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä, kuluttaa suuria määriä luonnonvaroja, vähentää monimuotoisuutta ja aiheuttaa negatiivisia terveysvaikutuksia (ali- ja yliravitsemuksen takia), eikä sen taloudellinen tulos jakaudu oikeudenmukaisesti kaikkien toimijoiden kesken, varsinkaan alkutuottajien toimeentulon osalta. Ruokajärjestelmän suuntaaminen kestävälle pohjalle luo uusia mahdollisuuksia ruokaketjun toimijoille. Uudet teknologiat ja tieteelliset saavutukset, yhdistettynä suuren yleisön kasvavaan tietoisuuteen ja vaatimuksiin ravinnon kestävyydestä tulevat hyödyttämään kaikkia osapuolia.
Ilmaston muuttuessa Suomen maidon- ja lihantuotanto tulee muuttumaan ennalta-arvaamattomasti. Kestävän maito- ja lihateollisuuden edellytyksenä on pikainen tarve ymmärtää, voidaanko kivennäismaiden ja turvemaiden nurmituotannolla sitoa hiiltä. Hiilen lisäksi tämän projektin fokuksena on typpioksiduulipäästöjen vähentäminen hoidetuilla nurmilla. Nämä päästöt muodostavat lähes 40 % Suomen hiilijalanjäljestä.
Hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.
Kesto
1.3.2021–30.6.2024
Yhteistyökumppanit
A-Tuottajat Oy
HKScan Oyj
Snellmans Köttförädling Ab Snellmanin Lihanjalostus Oy
Valio Oy
Yara Suomi Oy
Rahoittaja
A-Tuottajat Oy
HKScan Oyj
Maa- ja metsätalousministeriö
Snellmans Köttförädling Ab Snellmanin Lihanjalostus Oy