Lapin maatalous perustuu vahvasti nautakarjatalouteen ja nurmituotantoon, mutta avomaan puutarhatuotantoa on vähän sen potentiaaliin nähden. Viimeksi 2000-luvun alussa toteutetut kehittämishankkeet aktivoivat avomaan puutarhatuotantoa ja niillä oli selkeä piristävä vaikutus.
Nykyisen hankkeen tavoitteena on innostaa uusia yrittäjiä avomaan puutarhatuotantoon tarjoamalla tietoa ja koulutusta viljelykokeiluihin. Viljelykokeiluja järjestetään kolmen kasvukauden ajan. Jatkojalostuksen avulla voidaan lisätä tuotteiden arvoa ja parantaa avomaan tuotannon kannattavuutta. Hankkeessa tarjotaan myös koulutusta jatkojalostukseen ja kauppakunnostukseen.
Uusien yrittäjien aktivoinnissa tehdään verkostoyhteistyötä tutkimuslaitosten, koulutusorganisaatioiden, alkutuottajien, keittiöiden ja jatkojalostajien kanssa. Keittiötoimijoiden osaamista hyödynnetään kartoittamaan, mitä kannattaa tuottaa ja miten keskuskeittiöt voivat kehittää reseptiikkaa hyödyntämään lähiruokaa. Laajan yhteistyön avulla pyritään saamaan maakuntaan uusia avomaan puutarhatuottajia, jotka tuottavat alueen ravintoloiden ja kuluttajien haluamia puutarhatuotteita.
Hanketta koordinoi Luonnonvarakeskus ja siinä on osatoteuttajina Sodankylän kunta ja Ammattiopisto Lappia. Hanketta rahoittaa EU:n maaseuturahasto. Hankkeen kokonaisbudjetti on 318 086,53 euroa, josta EU: rahoitusosuus on 136 777,20 euroa ja valtion osuus 165 405 euroa.