Siirry pääsisältöön

Lähiruokaan liitetään runsaasti positiivisia mielikuvia. Se on maukasta, sillä on lyhyt arvoketju, sen raaka-aineet ovat jäljitettävissä ja se tuo lähialueelle työtä ja toimeentuloa. Lähiruoan kiistaton positiivinen elementti on sen tuoma huoltovarmuus ja lähiruokaan kytkeytyvät hajautetut järjestelmät. Kriisitilanteissa ympäri maata toimiva elintarviketuotanto on vahva varmuustekijä. Lisäksi lähiruoka on siihen liittyvän lyhyen arvoketjun vuoksi hyvin jäljitettävissä ja turvallinen kuluttajalle.

Todellisuudessa lähiruoan käyttö ja hankinta keittiöiden ja ravintoloiden välillä vaihtelee hyvin paljon. Lisäksi lähiruoan aluetaloudellinen vaikutus jää yleensä huomioimatta. Lähiruoan käytöstä puuttuu useimmiten sen hankintaa ohjaava selkeä poliittinen päätös ja ohjeistus.

Julkisten ravintoloiden elintarvikkeiden hankintaprosessilla on merkittävä vaikutus alueelliseen alkutuotantoon ja elintarvikkeiden jalostukseen. Hankintaprosessi, joka antaa alueellisille pienyrittäjille mahdollisuuden osallistua kilpailutukseen, voi toimia vahvasti alueen elintarviketuotantoa lisäävästi. Tämä tuo maakuntaan tuloja, työtä ja toimeentuloa.

Jotta lähiruoan käyttö lisääntyisi julkisissa keittiöissä, tässä hankkeessa toteutetaan kehittämistoimenpiteitä, joita ovat: 1. hankintaprosessikokonaisuuden tutuksi tekeminen 2. sen todellisessa tilanteessa testaaminen 3. keittiöiden valmistusprosessien avaaminen niin, että hankintaprosessit kohdentuvat alueen elintarviketuotantoa tukevasti ja valmistuskeittiöiden tuotantoprosessia edistäen 4. maakunnan elintarvikkeiden tarjonnan selvittäminen ja tunnettuuden lisääminen.

Hankkeen tuloksena hankkeen toteutusalueella on käynnistynyt valmistuskeittiöiden välisiä verkostoja ja elintarvikkeiden tuottajien välisiä verkostoja. Tämä luo mahdollisuuden toteuttaa hankintoja siten, että paikallisilla pienillä elintarvikeyrityksillä on mahdollisuus osallistua tarjousprosesseihin. Nämä verkostot tekevät keskinäistä yhteistyötä tuotekehityksessä, tarjousten tekemisessä ja logistiikassa. Hankkeen tuloksena elintarvikkeiden hankintaprosessi ja sen merkitys on tullut maakunnan keittiöille tutuksi. Hankkeessa syntyneet toimintamallit ja verkostot jäävät pysyviksi ja edelleen vahvistuvat hankkeen päättymisen jälkeen.

Hankkeen päätoteuttaja: Sodankylän kunta

Hankkeen osatoteuttaja: Luonnonvarakeskus

Rahoittaja: JTF (Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto), Lapin liitto

Budjetti: Sodankylä 238 988 €, Luonnonvarakeskus 149 894 €, josta EU-tukiprosentti: 80 %: Sodankylä 191 190 €, Luonnonvarakeskus 119 914 €.