Hoppa till huvudinnehållet

Lokal mat förknippas med många positiva bilder. Den är god, har en kort värdekedja, råvarorna är spårbara och den skapar jobb och försörjning i närområdet. Den obestridliga positiva aspekten av lokal mat är försörjningstryggheten och de decentraliserade system som förknippas med lokal mat. I kristider är livsmedelsproduktion över hela landet en stark säkerhetsfaktor. Dessutom är lokal mat mycket spårbar och säker för konsumenten tack vare sin korta värdekedja.

I verkligheten varierar användningen och inköpet av lokal mat mycket mellan olika kök och restauranger. Dessutom tar man i allmänhet inte hänsyn till den regionala ekonomiska effekten av lokal mat. I de flesta fall finns det inga tydliga politiska beslut eller riktlinjer för användningen av lokal mat.

Upphandlingsprocessen för livsmedel i offentliga restauranger har en betydande inverkan på den regionala primärproduktionen och livsmedelsförädlingen. En upphandlingsprocess som gör det möjligt för små regionala entreprenörer att delta i anbudsförfarandet kan ha en stark potential att öka den regionala livsmedelsproduktionen. Detta kommer att ge inkomster, sysselsättning och försörjning till regionen.

För att öka användningen av lokala livsmedel i offentliga kök kommer detta projekt att genomföra utvecklingsåtgärder som: 1. att göra upphandlingsprocessen bekant 2. att testa den i en verklig situation 3. att öppna upp kökens beredningsprocesser så att upphandlingsprocesserna inriktas på att stödja livsmedelsproduktionen i regionen och att främja produktionsprocessen i tillagningsköken 4. att identifiera och öka medvetenheten om livsmedelsförsörjningen i provinsen.

Projektet kommer att leda till att det skapas nätverk mellan kök och mellan livsmedelsproducenter i projektområdet. Detta skapar en möjlighet för lokala små livsmedelsföretag att delta i anbudsförfarandet. Dessa nätverk samarbetar med varandra inom produktutveckling, anbudsförfarande och logistik. Som ett resultat av projektet har upphandlingsprocessen för livsmedel och dess betydelse blivit bekant för köken i provinsen. De modeller och nätverk som skapats genom projektet kommer att vara permanenta och stärkas ytterligare efter att projektet avslutats.