Siirry pääsisältöön

Perunan kuorirokon aiheuttamien riskien vähentäminen ja hallinta

Kuorirokko

Perunan kuorirokko on perunan ulkoista laatua pilaava ja satoa pienentävä kasvitauti. Sitä aiheuttaa Spongospora -mikrobi, joka toimii myös perunan maltokaariviruksen levittäjänä. Kuorirokkotaudin aiheuttamat haitat ovat lisääntyneet jatkuvasti perunantuotannon eri sektoreilla. Ilmastonmuutoksen arvioidaan muuttavan olosuhteita taudin esiintymisen kannalta otollisempaan suuntaan ja siten entisestään lisäävän kuorirokon ja maltokaariviruksen riskiä. Kuorirokolle ei ole kemiallista torjuntaa, joten taudin hallinta vaatii monen keinon yhteensovittamista. Hankkeen tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat perunan kuorirokon esiintymiseen ja yleisyyteen, ja kehittää tähän tietoon pohjautuen toimintamalli, jonka avulla pystytään ennakoimaan, vähentämään ja hallitsemaan perunan kuorirokon ja sitä kautta myös maltokariviruksen aiheuttamia riskejä.

Hanke saa rahoitusta Maatilatalouden kehittämisrahastosta Makerasta ja siemenperunayrityksiltä.