Kotimaisten kasviproteiinien hiilijalanjälkitietojen määrittäminen ja ilmastovaikutuksiltaan kestävämmän lounasruokailun kehittäminen eli hiililounas-hankkeessa tuotetaan tietopohjaa kotimaisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljistä ja kehitetään ilmastovaikutuksiltaan pienempää lounasruokailumallia. Hankkeessa määritettävät kotimaisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjälkilaskelmat edistävät kyseisten raaka-aineiden kilpailua hankintaprosesseissa ja lisäävät tuotteiden vientipotentiaalia. Hiilijalanjälkitieto lisää tuotteiden käyttöä ruokapalveluissa ja helpottaa myös kuluttajien vastuullisten ruokavalintojen tekemistä. Tietopohjaa tarvitaan kotimaisen kasviproteiinien käytön lisäämiseksi sekä viljelyn kehittämiseksi ilmastovaikutuksiltaan pienemmäksi.
Kesto
1.1.2022–30.6.2024
Koordinaattori
Turun yliopisto
Rahoittaja
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskus