Siirry pääsisältöön

Kalalla - ja kaikilla sen osilla, mukaan lukien suomut, nahka, pää, ruodot ja sisäelimet - on potentiaalia erilaisten tuotteiden raaka-aineiksi. Blue Products 3.0 innovaatio-ohjelmassa satsataan nyt uusien prosessien ja tuotteiden kehittämiseen jotta silakan, muiden vähempiarvoisten kalojen ja sivuvirtojen käyttämättä jäänyt potentiaali voidaan saavuttaa. Tavoitteena on koko kalan hyödyntäminen korkea-arvoisempien tuotteiden valmistamiseksi ja sen myötä alan kannattavuuden parantaminen.

Aiempina ohjelmavuosina syntynyt elintarviketeknologian ja kuluttajatutkimuksen alan tutkijoiden yhteistyöverkko tarjoaa vahvan pohjan uuden työn jatkolle. Tutkimusyhteistyön tuloksena on syntynyt uutta tietoa potentaalisista uusista tuotteista ja tuotantoteknologioista, joita on siirretty yritysten käyttöön. Puhidstamattomasta pikkukalasta valmistettu korkealaatuinen nyhtökala herätti aikaisemmin mielenkiinto niin yrityksissä, mediassa kuin laajemminkin. Uusien marinointi - ja käymismenetelmien kehittäminen johtivat uusiin maukkaisiin kalatuotteisiin. Suomuista valmistettiin mautonta ja hajutonta liivatetta. Lisäksi saatiin lupavia tuloksia kalojen nahkan ja pään sopivuudesta proteiinin valmistukseen.

Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, mutta myös muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.

Ohjelmalla on neljä painopistealuetta:

1) kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun,

2) kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen,

3) kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen,

4) verkostomaisen yhteistyön kehittäminen.

BP 3.0 -ohjelma tukee Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteita kaksinkertaistaa kotimaisten kalojen käyttö ja lisätä kotimaisen tuotannon arvoa.

Partnerit:

Aktion Österbotten (hallinnoija)

Luonnonvarakeskus

Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy

Turun Yliopisto

Österbottens Fiskarförbund (koordinoija)

Rahoittaja:

Varsinais-Suomen ELY-keskus, Euroopan meri-, kalatalous - ja vesiviljelyrahasto

Kesto:

7.6.2023-30.6.2026.

Budjetti:

1.3 miljoonaa euroa.

Yhteyshenkilöt:

Koordinaattori Marina Nyqvist

+358 50 527 2314

marina.nyqvist@fishpoint.net

Luken osuuden projektipäällikkö Sari Mäkinen

+358 29 532 6378

sari.makinen@luke.fi