Fossiilisia ja eläinperäisiä raaka-aineita voidaan korvata elintarvike- ja metsäteollisuuden sivuvirroista saatavilla uutteilla. Ne ovat jäljitettäviä tuotteita, joilla on lupaavat vientinäkymät.
Havupuiden neulaset, mehunvalmistuksen sivutuotteena syntyvät marjapuristekakut sekä korianteri ja kumina sisältävät arvokkaita bioaktiivisia yhdisteitä. Niistä saatavia luonnonvahoja ja -öljyjä sekä fenolisia yhdisteitä voidaan hyödyntää korkean lisäarvon tuotteissa, kuten kosmetiikassa, elintarvikkeissa ja biolääketieteen sovelluksissa. Muita lupaavia käyttökohteita ovat pakkaus-, paperi- ja tekstiiliteollisuuden pinnoitteet sekä erikoiskemikaalit. Nykyisin neulaset jäävät pääosin hakkuutähteenä metsään. Marjapuristekakkuja käytetään jonkin verran marjajauheissa ja hilloissa, ja suurin osa Suomen kuminan- ja korianterituotannosta viedään ulkomaille siemeninä.
BIO4P-projektissa rakennetaan edellytyksiä korkean jalostusasteen uutteiden tuotannolle ja kaupallistamiselle. Projektin tavoitteita ovat:
• Raaka-aineiden saatavuuden analysointi ja tehokkaiden toimitusketjujen kehittäminen.
• Parhaiden käytettävissä olevien erotusteknologioiden tunnistaminen ja prosessien optimointi.
• Uusien tuotteiden potentiaalisten markkinasegmenttien arviointi.
• Kansainvälisen verkoston vahvistaminen uusien tuotteiden kehittämiseksi.
• Alustavien liiketoimintamallien laatiminen.
• Liiketoimintaekosysteemin rakentaminen uusien tuotteiden kaupallistamiseen.
Luonnonvarakeskus koordinoi Business Finlandin rahoittamaa projektia, johon osallistuvat myös Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto. Lumene Oy ja Caraway Finland Oy osallistuvat Co-Innovation -projektiin omilla tuotekehityshankkeillaan. Fazer Makeiset Oy testaa kehitettyjä raaka-aineita makeistuotannossa. Tutkimusosapuolet hteistyötä myös muiden yritysten sekä ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa
Oulun yliopistosta hankkeessa ovat mukana ekologian ja genetiikan yksikkö sekä materiaalianalyysikeskus
Wild Berries – source of high-value ingredients webinar
Tuesday, October 21, 2025, 2:00 - 3:30 PM
Wild berries are more than superfoods — picking them in the forest not only gives you healthy exercise, but also unforgettable experiences in nature. But could these treasures hold even more untapped potential than we realize? Are they simply everyday foods we consume without any other uses? Join our webinar to discover how wild berries can inspire innovation and create new business.