Siirry pääsisältöön

Ruotsinkylän tutkimusmetsä

Ruotsinkylän tutkimusmetsä sijaitsee pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Siellä tutkitaan ulkomaisia puulajeja, rauduskoivun sopeutumista muuttuvaan ilmastoon, juurikäävän leviämistä, kotimaisten puiden siemensatoa sekä erilaisia metsänjalostukseen liittyviä kysymyksiä.

Ruotsinkylän tutkimusmetsässä voi tutustua metsäluontoon ja metsäntutkimukseen. Tutkimusmetsän luonto on rikas ja monipuolinen: alueelta löytyy karuja avokallioita, tuoreita ja kuivia kangasmetsiä ja reheviä puronvarsilehtoja. Hoidetut, eri kehitysvaiheessa olevat metsiköt ja erityisesti monet kymmenet ulkomaisten puulajien viljelmät tarjoavat kiinnostavia tutustumiskohteita.

Rauduskoivikko Ruotsinkylän tutkimusalueella. Kuva: Erkki Oksanen / Luke.

Metsäopetuspolku Raition reitti

Raition reitti -metsäopetuspolulla (noin kolme kilometriä) saa monipuolisen kuvan metsien kestävästä käytöstä, hoidosta ja metsäluonnosta. Se sopii niin koululaisille kuin muillekin metsistä kiinnostuneille ulkoilijoille. Raition reitti on nimetty Metsäntutkimuslaitoksen (nykyisin Luonnonvarakeskus) eläkkeelle jääneen ylijohtaja Hannu Raition mukaan.

Reittiin liittyvät mobiilitehtävät löytyvät polkukylteistä QR-koodeina. Saat älypuhelimeesi tehtäviä, joihin voit etsiä ratkaisuja ympäröivästä metsästä. Kooditarrat on päivitetty syyskuussa 2015. Opettajille tarkoitetut tarkemmat ohjeet löytyvät Metsäyhdistyksen Opeta & opi -sivulta netistä.

Ajo-ohje: Raition reitti sijaitsee Tuusulan moottoritien varrella. Helsingistä on matkaa 25 km ja Tikkurilasta 10 km. Aja vanhaa Tuusulantietä ja käänny Korsontielle: Raition reitti löytyy heti risteyksen jälkeen vasemmalta.

Tutkimusta vuodesta 1923 alkaen

Tutkimusalueeseen kuuluu noin 1000 hehtaaria maata viiden kunnan (Tuusula, Sipoo, Loppi, Mäntsälä, Hausjärvi) alueella. Valtaosa tutkimusalueen metsistä sijaitsee Tuusulan Ruotsinkylässä.

Ruotsinkylässä on tehty tutkimusta vuodesta 1923 lähtien. Alueella oli kenttäasema vuosina 1949–2012. Rakennukset eivät ole enää Luonnonvarakeskuksen käytössä.