Arboretum Yltöinen on koti- ja ulkomaisten puiden ja pensaiden tutkimusalue ja geenipankki 20 kilometrin päässä Turusta. Sinne on kerätty meillä menestyviä lehti- ja havupuita sekä pensaita. Samalla on turvattu näiden lajien geeniperimän säilymistä.

Arboretum on perustettu metsäympäristöön. Siellä kasvaa yli 200 erilaista puuta tai pensasta. Ihailtavia ja suojeltavia ovat myös alkuperäiset yli 350-vuotiaat kilpikaarnaiset männyt.

Alue on tarjonnut koepaikan suomalaisen alppiruusun jalostusaineistolle. Alppiruusujen jälkeläisiä on istutettu alueelle yli 3 000 tainta. Niistä kookkaimmat ovat jo viisimetrisiä. Alppiruusujen kukintaa voi ihailla toukokuun loppupuolelta juhannukseen. Arboretumissa ovat nähtävissä myös jalostuksen tuloksena kauppaan saadut suomalaiset alppiruusulajikkeet.

Säilytetään arvokkaiden maatalous- ja puutarhakasvien geeniperimä

Virallisen aseman kasvigeenivarojen säilyttäjänä arboretum sai, kun Suomen kansallinen kasvigeenivaraohjelma perustettiin vuonna 2003. Ohjelman tehtävänä on huolehtia arvokkaiden maatalous- ja puutarhakasvien geeniperimän säilymisestä. Useimmat puutarhakasvit säilytetään kasvullisina kenttäkokoelmissa pellolla, mutta osa kasveista vaatii varjoisemman, kasvualustaltaan toisenlaisen ympäristön. Tällaisen ympäristön arboretum tarjoaa.

Kasvien arvokkaiden geenivarojen säilyminen turvataan tuleville sukupolville jalostusta ja käyttöä varten. Puutarha- ja viheralan ammattilaiset, opiskelijat ja kotipuutarhurit sekä muut harrastajat saavat tietoa kasvien ominaisuuksista, menestymisestä ja käyttömahdollisuuksista.

Kuusialue 13 6 2010 Eeva-Maria Tuhkanen
kuva: Eeva-Maria Tuhkanen/Luke

Arboretum on myös matkailu- ja virkistyskohde. Oppilaitokset käyttävät sitä opintokohteena. Arboretumissa on merkittyjä polkuja ja opastetauluja. Kasvit on merkitty nimikyltein. Arboretum on avoinna yleisölle arkisin 15.5.-15.9.2020  klo 8-15, vapaa pääsy.

Huom. puisto on poikkeuksellisesti auki pidempään juhannusviikolla ja sen jälkeisellä viikolla:

ma – ke 15. – 17.6.2020 klo 8 – 19 ja ti – to 23. – 25.6.2020 klo 8 – 19.

Ryhmille voi varata maksullisen opastuksen (toimistopiikkio@luke.fi).

HUOM! Tällä hetkellä ei voida vastaanottaa opastettavia ryhmiä koronarajoitusten vuoksi. Alueella ei myöskään ole WC-tiloja yleisön käytössä koronapandemian takia.

Arboretumin monipuolista esittely- ja opinto- sekä virkistyskäyttöä on kehitetty koko sen ajan, jonka alue on ollut avoinna yleisölle, eli vuodesta 1994.

Arboretum Yltöinen puistokartta

Osoite

Arboretum sijaitsee noin 20 kilometriä Turusta, ja sinne pääsee ajamalla 110-tietä (vanha ykköstie) Piikkiöön ja kääntymällä keskustan kohdalla Toivonlinnantielle, jota ajetaan vielä viisi kilometriä (Toivonlinnantie 518).

Opastukset ryhmille voi varata osoitteesta toimistopiikkio@luke.fi.

Yläreunan kuva: Sirkka Juhanoja / Luke

Katso myös