Hankkeen tavoitteena on tuottaa kotimaisista palkokasveista tietoa, jota voidaan hyödyntää niiden viljelyn ja jatkojalostamisen lisäämiseksi. Tavoitteena on edistää palkoviljojen käyttöä erityisesti Kymenlaakson elintarvike- ja rehuteollisuudessa, ja tätä kautta lisätä työllisyyttä sekä kestävää ruokatuotantoa ja huoltovarmuutta. Hanketta koordinoi Kouvolan Ammattiopisto (eduko.fi/hanke/palko).
Luonnonvarakeskuksessa tutkitaan Suomessa viljeltyjen palkokasvien sadon laatua, ja tutkimuksen kohteina ovat tutun herneen ja härkäpavun lisäksi makealupiini ja linssi. Puiduista ja kuivatuista eri lajikkeiden satonäytteistä tehdään fysikaalisia, kemiallisia ja mikrobiologisia analyysejä. Saatua tietoa voidaan hyödyntää paitsi elintarviketuotantoon otettavan raaka-aineen laadun arvioinnissa myös palkokasvien viljelysuunnitelmia laadittaessa.
Satonäytteet lajitellaan visuaalisen laadun, koon ja värin perusteella, ja näistä osanäytteistä tehdään peruskoostumusanalyysit. Hyönteisten ja kasvitautien aiheuttamat vioitukset tutkitaan, ja taudinaiheuttajasienet tunnistetaan viljelymenetelmällä ja DNA-sekvenssin perusteella. Satonäytteistä tutkitaan myös sienitartuntoihin liittyvien hometoksiinien esiintymistä.
Palkokasvien sadon prosessointia tutkitaan pienen mittakaavan pilottikokeissa. Näiden kokeilujen tavoitteena on selvittää mahdollisuuksia korkeamman lisäarvon tuotteiden valmistukseen.
Hankkeen toteutusaika: 1.9.2024 – 31.8.2026
Yhteistyökumppanit:
Kouvolan Ammattiopisto
Helsingin yliopisto
ProAgria Etelä-Suomi
Kouvola Innovation
Rahoitus: AKKE-rahoitus – Kymenlaakson liitto
Vastuuhenkilöt:
Minna Haapalainen (Projektipäällikkö) minna.haapalainen@luke.fi
Sari Rämö (Apulaisprojektipäällikkö) sari.ramo@luke.fi