Siirry pääsisältöön

INNOVATIIVISET TEKNOLOGIAT JA KONSEPTIT TERVEYTTÄ EDISTÄVIEN RUOKIEN KEHITTÄMISEKSI PALKO- JA VILJAKASVEISTA

Nutri-Concept Tekes

Tavoitteena on kehittää uusia ekologisia konsepteja turvallisten ja ravinteikkaiden elintarvikkeiden tuottamiseksi palko- ja viljakasveista. Raaka-aineina tuotekonseptien kehittämiseen käytetään paljon proteiinia sisältäviä palkokasveja kuten härkäpapua. Tuotekonseptien ravitsemuksellisia ominaisuuksia parannetaan mm. maitohappofermentoinnin avulla. Fermentointi-prosessin kehittämisen ja sopivien mikrobien valinnan avulla voidaan parantaa tuotteiden laatua (mm. säilyvyys, maittavuus, sulavuus, antinutrienttien ja toksisten yhdisteiden hajottaminen, vitamiinien tuottaminen, turvallisuus). Hankkeessa haetaan haun teeman mukaisesti ratkaisuja kehittyvien maiden haasteisiin ja pyritään vastaamaan mm. lasten aliravitsemusongelmaan Intiassa ja muissa kehitysmaissa kestävästi tuotetun, ravintoarvoltaan tasapainoisen ja maittavan fermentoidun tuotteen avulla. Lisäksi on tarkoitus tuottaa kasviproteiinia elintarvikevalmistajien raaka-aineeksi uusien prosessointimenetelmien avulla. Prosessoinnin ja tuotekonseptien kehitystyöhön sisältyy aistittavan laadun ja kuluttajien mieltymyksien tutkimusta. Prosessointikonsepteja sekä tuotekonsepteja, joissa yhdistyy hyvä aistittava laatu ja koostumus (proteiini, vitamiinit, kuitu, probiootit ja peptidit) kehitetään yhteistyössä Turun yliopiston elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen, Luonnonvarakeskuksen uudet liiketoiminta-mahdollisuudet -yksikön, intialaisten yhteistyökumppaneiden sekä elintarviketeollisuuden kanssa.