Suomalainen kaura on terveellistä ja kestävällä tuotannolla on saavutettu asema, jossa suomalaisella kauralla on maine puhtaana ja laadukkaana raaka-aineena. Kansainvälisen kauran kysynnän kasvun odotetaan lisääntyvän ja tuotantomäärien odotetaan nousevan. EU:n kiristyvät raja-arvot haitta-aineille luovat kuitenkin haasteensa kotimaiseen kaurantuotantoon. Tässä hankkeessa pyritään vastaamaan kolmeen tunnistettuun riskiin: 1) Raskasmetallit kuten kadmium (Cd) ja nikkeli (Ni) voivat kertyä kauran jyviin, 2) punahomesienet voivat aiheuttaa korkeita DON- ja T2/HT2-toksiinipitoisuuksia satoihin ja 3) kauran paistotuotteisiin saattaa muodostua karsinogeenistä akryyliamidia (3).
Kasvinjalostuksella on mahdollista löytää näihin haasteisiin kustannustehokkaasti ratkaisuja, mutta tähän tarvitaan lisää genomiikan tietämystä sekä uusia genomisia työkaluja. Tässä Luonnonvarakeskuksen ja Boreal Kasvinjalostuksen yhteisprojektissa käytetään kehittyneimpiä analyyseja ja genomisia lähestymistapoja, jotta löydettäisiin sekä jalostuksessa suoraan hyödynnettäviä geenejä ja niihin liittyviä geenimerkkejä että muodostettaisiin genomisia ennusteita pienemmille Cd- ja Ni-pitoisuuksille, punahometoksiineille ja akryyliamidille. Hankkeen lopullinen tavoite on saada kaurasta turvallisempi raaka-aine, jota voidaan käyttää rehuksi ja ruoaksi ja hyödyntää uusien innovaatiotuotteiden kehittämiseksi. Hankkeessa etsitään kasvinjalostukselle uusia työkaluja, joilla uusien lajikkeiden haitta-aineiden määrää saadaan minimoitua. Hankkeen tulokset ovat suoraan teollisuuden hyödynnettävissä ja hanketta rahoittaakin Makeran lisäksi myös kotimainen viljateollisuus.