FABulOATS-hanke vastaa kasvavaan kasvipohjaisten elintarvikkeiden globaaliin kysyntään ja pyrkii luomaan suomalaiselle elintarviketeollisuudelle merkittävää kilpailuetua. Hanke yhdistää modernit genomiset jalostusteknologiat ja syvällisen raaka-ainetuntemuksen yhteistyössä suomalaisten kasvinjalostajien ja elintarvikeyritysten kanssa. Tavoitteena on parantaa kauran ja härkäpavun raaka-aineominaisuuksia, kehittää uusia lajikkeita ja tehostaa teollisten prosessien hallittavuutta.
Hankkeen päätavoitteita ovat:
- Kaura- ja härkäpapulajikkeiden kemiallisten, aistinvaraisten ja toiminnallisten ominaisuuksien tutkiminen sekä niiden soveltuvuuden arviointi uusiin elintarvikesovelluksiin.
- Uusien jalostustavoitteiden määrittely tunnistettujen ominaisuuksien perusteella.
- Genomisten jalostusmenetelmien, kuten geenieditoinnin ja genomivalinnan kehittäminen, huomioiden ympäristön ja genomin vuorovaikutukset.
- Syvällinen analyysi lipidien ja tärkkelyksen merkityksestä laadun muodostuksessa.
Hanke keskittyy tuottamaan tietoa nykyisten lajikkeiden ominaisuuksista ja laatimaan käyttökohtaisia suosituksia, joita yritykset voivat hyödyntää suoraan tuotekehityksessä ja tuotannon ohjauksessa. Lisäksi tavoitteena on luoda yhteistyömalli, jossa yhdistetään tutkimus ja teollinen tuotekehitys kasvipohjaisten elintarvikkeiden viennin edistämiseksi.
FABulOATS tarjoaa työkaluja ja osaamista elintarviketeollisuudelle ja kasvinjalostajille, tukien uusien tuotteiden kehittämistä ja kansainvälistä kilpailukykyä. Hankkeen odotetaan avaavan merkittäviä liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksia erityisesti kauran ja härkäpavun tuotteille, joiden globaali markkina-arvo kasvaa voimakkaasti.