1) Tausta ja tavoitteet Kuluttajien suosima jääsalaatti valtaa lehtisalaatin markkinaosuuksia. Jääsalaattilajikkeet keräävät solukkoonsa nitraattia lehtisalaattilajikkeita helpommin. Aiemmassa jääsalaattihankkeessa havaittiin, että viljelmillä on ajoittain vaikeuksia tuottaa jääsalaattia, jonka nitraattipitoisuus ei ylitä EU-tasolla asetettuja maksimipitoisuusrajoja. Salaatin nitraattipitoisuustulosten saanti kestää laboratoriomenetelmällä niin pitkään, että tulokset saatuaan viljelijä ei ehdi tehdä viljelyolosuhteisiin muutoksia nitraattipitoisuuden alentamiseksi. Jääsalaatin nitraattipitoisuuskartoituksen aikana testattiin pika-analyysimenetelmää, jolla viljelijä ehtii määrittää kasvinäytteestä nitraattipitoisuutta viljelyn aikana ja tehdä nitraattipitoisuutta alentavia toimenpiteitä viljelyn lopussa. Tässä hankkeessa tavoitteena on vähentää jääsalaatin nitraattipitoisuutta korvaamalla osa kiertoliuoksen nitraattityppilannoitusta ammoniumtyppilannoituksella tai ureatypellä. Lopuksi testataan pari vuorokautta jatkuvan LED-lisävalotusjakson vaikutusta nitraattipitoisuuteen.
2) Toteutus Kenttäkokeet toteutetaan Luonnonvarakeskuksen Piikkiön toimipisteessä talvella 2016. Kiertoliuoksen ravinteita ja kasviksen nitraattipitoisuutta mitataan edellisessä nitraattisalaattihankkeessa testatuilla pikamittausmenetelmillä.
3) Tuotokset Lannoitusmenetelmä, jolla jääsalaatin nitraattipitoisuus alenee. Salaatin LED-valotusmenetelmä, jolla jääsalaatin nitraattipitoisuus alenee.
4) Vaikuttavuus ja käytäntöön vienti
Tuloksista kirjoitetaan ammattilehdissä ja tieteellisissä julkaisuissa, viljelijöille järjestetään tutustumiskäyntejä ja tutkimustuloksista esitelmöidään viljelijöille.
5) Asiakkaat Salaattiviljelijät, lannoitevalmistajat, LED-valaisinvalmistajat ja -myyjät
Kesto
1.9.2016–31.7.2017
Rahoittaja
Kauppapuutarhaliitto - Handelsträdgårdsförbundet ry