Huoltovarmuutta ja resilienssiä ruokajärjestelmään
ARMAS
Hankkeen päätavoite on vahvistaa maaseudun ja ruokajärjestelmän toimijoiden osaamista ja kehittää Suomen ruokajärjestelmän huoltovarmuutta, resilienssiä (eli muutosjoustavuutta) ja ilmastoviisautta. Keinoina ovat tiedonvälitys, ruokajärjestelmän toimijoiden verkostoitumisen ja vuorovaikutuksen edistäminen sekä ratkaisuiden yhteiskehittäminen.
Hanke nostaa ruokajärjestelmän toimijoiden osaamista resilienssin ja siihen liittyvän huoltovarmuuden kehittämiskeinoista ja paikallisista mahdollisuuksista. Toisena tavoitteena on keskittyä ruokajärjestelmän resilienssin ja huoltovarmuuden sekä ilmastonmuutokseen varautumisen tarve- ja toimijalähtöisen kehittämisen avainteemoihin ja motivoida toimijat agroekologian tarjoamien mahdollisuuksien edellyttämään aktiiviseen ja omaehtoiseen poikkitieteelliseen yhteiskehittämiseen verkostorakenteissa. Kolmantena tavoitteena hankkeessa edistetään Suomen ruokajärjestelmän toimijoiden huoltovarmuuden osaamista erityisesti ruokajärjestelmän prosessien riskienhallinnasta. Hanke tuottaa elintarvikkeiden huoltovarmuussuunnittelun työvälineitä riskienhallinnan keinoin ja jalkauttaa välineet toimijoiden käytettäviksi. Hanke hyödyntää tutkimuspohjaista tietoa, monikanavaista tiedonvälitystä sekä verkostoivaa ja yhteiskehittämiseen sekä yhteiseen oppimiseen suuntautuvaa etenemistapaa. Ruokajärjestelmien eri toimialojen vuoropuhelun lisääminen ja yhteiskehittäminen edistää ruokajärjestelmien kokonaiskestävyyttä.
Hankkeen päätoteuttaja on Luonnonvarakeskus ja tuensiirronsaajia Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Savonia-ammattikorkeakoulu oy. Hanketta toteutetaan valtakunnallisena maaseutuhankkeena 9/2024-12/2027.
Hankkeen kohderyhmiä ja hyödynsaajia ovat laajasti ruokajärjestelmän toimijat. Hankkeen ydinkohderyhmiin kuuluvat aiheesta kiinnostuneet maanviljelijät, muut maaseutuyrittäjät ja elintarvikealan yrittäjät, neuvojat ja asiantuntijat sekä maatalousalan opettajat ja opiskelijat.
Hankkeen tuloksena kohderyhmien tietotaito huoltovarmuudesta, riskienhallinnasta ja resilienssistä ruokajärjestelmässä sekä sopeutumiskyvystä maataloudessa vahvistuu tiedonvälityksen kautta.
Hankkeen myötä ruokajärjestelmien toimijoiden ymmärrys ruoantuotantojärjestelmän ja erityisesti maatalouden varautumista edistävistä toimista lisääntyy. Varautumissuunnittelun opas ja koulutusmateriaalit auttavat toimijoita kehittämään tehokkaita varautumistaitoja. Nämä keinot auttavat toimijoita oppimaan muiden kokemuksista ja soveltamaan niitä omassa organisaatiossa. Hankkeen kautta syntyy maaseudun resilienssistä ja huoltovarmuudesta kiinnostuneiden ihmisten verkostoitumista ja vertaisoppimista.
Hankkeen verkkosivusto www.ilmastoviisas.fi