Siirry pääsisältöön

Honkajoelta ratkaisuja kestävään kalanrehutuotantoon Luken tuella

Asiakasesimerkki

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimus osoitti, että Honkajoki Oy:n kehittämät sivuvirtoihin perustuvat siipikarjaproteiinit tarjoavat kalarehuteollisuudelle laadukasta raaka-ainetta. Kotieläintuotannon sivuvirtojen tehokas hyödyntäminen on välttämätöntä niin kestävän kehityksen, ruokaturvan, kannattavuuden kuin eettisyydenkin näkökulmista.

Kuva: Jussi Judin

Honkajoki Oy on Suomen johtava eläinperäisten sivutuotteiden käsittelijä ja jalostaja. 

– Rehuteollisuus tarvitsee tutkimukseen perustuvaa uskottavaa näyttöä rehun ominaisuuksista. On tärkeää, että Suomesta löytyy omaa tutkimusinfraa, jossa kokeita voidaan tehdä kotimaisesta näkökulmasta. Luken henkilökunnan osaaminen ja pitkäaikainen kokemus mahdollistavat sen, että projektit etenevät sujuvasti ja tehokkaasti maaliin, kertoo Honkajoki Oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Mika Tuomola.

Maailmanlaajuisesti kalan tuotanto kasvaa, mikä lisää kalanviljelysektorin tarvetta rehujen raaka-aineille. Kalanrehujen kalajauhon käytön vähentäminen ja vaihtoehtoisten proteiinilähteiden löytäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta alan kestävyys ja kilpailukyky voidaan turvata. Kalajauhon tuotanto on riippuvainen merikalojen saaliista, jota ei voida lisätä. Jalostettu siipikarjaproteiini tarjoaa lupaavan vaihtoehdon vastuullisemmalle kalanviljelylle, sillä siipikarjan sivutuotteiden käyttö vähentää jätettä ja parantaa ravinteiden kiertoa elintarvikejärjestelmissä.

– Ruuaksi kasvatettavista kotieläimistä ihmiset syövät vähän alle tai vähän yli puolet, riippuen eläinlajista. Sekä eettisyyden että kestävyyden ja taloudenkin näkökulmista on tärkeää, että mitään ei jää hyödyntämättä. Myöskään ruokaturvan kannalta hävikkiä ei voida hyväksyä, pohtii Mika Tuomola.

Erinomainen maittavuus yllätti

Asiakasprojektissa Luonnonvarakeskus (Luke) tutki kahden Honkajoen kehittämän siipikarjanlihantuotannon sivuvirtoihin perustuvan tuotteen hyödynnettävyyttä kirjolohen ruokinnassa. Tutkittavat tuotteet olivat hydrolysoitu höyhenproteiini ja uudenlainen siipikarjaproteiini.

Luke valmisti koetta varten kolmenlaista rehua. 

  • Vertailurehu koostui tavanomaisista raaka-aineista.
  • Koerehut sisälsivät 30 prosenttia testattavaa raaka-ainetta ja 70 prosenttia vertailurehua.

Viisi viikkoa kestänyt lohien ruokintakoe toteutettiin Luken kalanviljelylaitoksella Paraisilla. Kokeessa käytettiin 216 yksivuotiasta naaraskirjolohta. Kokeiden tulokset analysoitiin laboratoriossa.

Uudenlaisen siipikarjaproteiinin sulavuus osoittautui erinomaiseksi ja on verrattavissa tällä hetkellä käytettyihin korkealaatuisiin kalajauhoihin tai hemoglobiinijauhoihin. Hydrolysoidun höyhenproteiinin sulavuus vastasi odotusten mukaisesti tyypillistä hyvälaatuisen höyhenjauhon tasoa. 

Uudenlainen siipikarjaproteiini yllätti erinomaisella maittavuudellaan. Kummassakin ainesosassa on myös alhainen tuhkapitoisuus, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi fosfori ei rajoita niiden käyttöä rehuissa.

– Höyhenproteiini on jo markkinoilla, ja uudenlaista siipikarjaproteiinia alamme valmistaa uudessa Kirkkokallion tehtaassamme, jossa pystytään tuottamaan monenlaisia proteiinituotteita, kertoo Mika Tuomola. 

Mitä tehtiin

  • Luke tutki Honkajoki Oy:n kehittämiä siipikarjaproteiineja kirjolohen ruokinnassa.
  • Jokioisilla valmistettiin vertailurehu sekä kaksi testirehua proteiinilisillä.
  • Luken kalanviljelylaitoksella Paraisilla toteutettu viiden viikon ruokintakoe selvitti proteiinien sulavuuden ja soveltuvuuden kalarehun raaka-aineiksi.

Lisätietoja

Tutkimus- ja kehityspalvelut
Kotieläintuotanto
Maatalous
Tutkimus- ja kehityspalvelut
Kalat ja kalatalous