Siirry pääsisältöön

Myyräkannat alhaiset suurimmassa osassa Suomea

Uutinen 17.6.2021

Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurantojen mukaan myyriä on vähän valtaosassa maata talven jälkeen. Läntisessä Suomessa myyriä esiintyi keväällä 2021 kohtalaisesti, mikä ennakoi runsasta myyräkantaa tulevana syksynä. Itä- ja Etelä-Suomessa myyräkantojen odotetaan nousevan hienoisesti alkaneen kesän aikana. Pohjois-Suomessa myyriä on vähän.

Viimeksi myyriä on ollut erityisen runsaasti Länsi-Suomessa syksyllä 2018, Itä-Suomessa ja Tunturi-Lapissa syksyllä 2019 ja Etelä-Suomessa ja pohjoisimmassa Metsä-Lapissa syksyllä 2020.

Länsi-Suomessa on odotettavissa myyrähuippu syksyllä 2021. Muualla maassa myyriä on niukasti ja niiden kantojen odotetaan nousevan kesän 2021 aikana vain lievästi.

Pohjanmaan maakunnissa ja Keski-Suomen luoteisosissa myyräkannat ovat kasvaneet viime vuoden keväästä alkaen. Tällä hetkellä sekä pelto- että metsämyyriä on näillä alueilla kohtalaisesti, ja määrän odotetaan runsastuvan myyrähuipuksi syksyllä 2021.

Eteläisessä Suomessa ja Keski-Suomen eteläosissa syksyn 2020 runsaat myyrämäärät ovat vähentyneet selvästi. Näillä alueilla kantojen odotetaan pysyvän alhaisina tai kasvavan korkeintaan hieman kesän 2021 aikana.

Itä-Suomessa koettiin selkeä myyrähuippu syksyllä 2019. Kannat romahtivat talvella 2019-20 ja pysyivät alhaalla viime syksyyn asti. Kevään seurantapyynneissä myyriä tavattiin jo paikka paikoin, ja kantojen arvioidaan kasvavan lievästi alkaneen kesän aikana. Seuraava huippu ajoittunee syksyyn 2022.

Metsä-Lapissa ja Koillismaalla myyriä on vähän. Kantojen ei odoteta elpyvän merkittävästi kesällä 2021. Pohjoisimmassa Suomessa myyrien ennakoidaan runsastuvat alkaneen kesän aikana jonkin verran.

Korkeat myyräkannat aiheuttaneet mahdollisesti taimituhoja

Myyriä oli Etelä-Suomessa, eteläisessä Keski-Suomessa ja pohjoisessa Metsä-Lapissa viime syksynä niin paljon, että ne ovat saattaneet aiheuttaa talven aikana taimituhoja. Peltomyyrän sukuiset myyrät jyrsivät taimien kuorta tyvestä ja usein katkovat pienemmät taimet. Metsämyyrä voi kiivetä isommissakin taimissa ja syödä latvasilmuja ja latvakasvainten kuorta.

Metsänomistajia kehotetaan tarkastamaan taimikkonsa tuhojen varalta kyseisillä alueilla. Taimikoiden uudistaminen ja täydennysistutus kannattaa tehdä vasta keskikesällä tai sen jälkeen. Silloin on nähtävissä, miten iso osa myyrien vioittamista taimista toipuu luontaisesti.

Länsi-Suomessa ja osissa Keski-Suomea myyrätuhojen riski taimikoissa on normaalia suurempi talvella 2021-22.

Taustatietoa: Myyrien kannanvaihtelu eli syklisyys

Myyräkannoissa esiintyy yleensä 3-4 -vuotista säännöllistä kannanvaihtelua eli syklisyyttä. Syklisyyden selkeys vaihtelee vuosikymmenten välillä. Viimeisintä vuosikymmentä on leimannut epäsäännöllisyys myyrien kannanvaihteluissa eteläisemmässä Suomessa. Pohjoisessa syklisyys on samaan aikaan voimistunut.

Nyt on merkkejä siitä, että syklien säännöllisyys olisi hiljalleen voimistumassa myös Lapin eteläpuolella. Myyrien kannanvaihtelut ovat kuitenkin edelleen hyvin eriaikaisia eri puolella Suomea. Voimakkaimman syklisyyden aikaan kannat vaihtelevat samanaikaisesti hyvin laajoilla alueilla.