Siirry pääsisältöön

Luke vahvistaa metsäntutkimustaan – moderni tutkimusyksikkö valmistui Savonlinnaan

Uutinen 13.2.2023

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Savonlinnan toimitilojen yhteyteen on valmistunut uusi kasvihuone ja metsäntutkimuksen työtiloja. Kasvu2-rakennuksen juhlallisia avajaisia vietetään 13.2.2023.

 

Image
Uudisrakennus Kasvu2 Savonlinnassa. Talvikuva.
Kasvu2. Kuva: Mikko Tikkinen / Luke.

Uusi Kasvu2 käsittää erikoiskasvihuoneen, lisää työtiloja tutkimuksen käyttöön sekä aineistopalvelutilat. Kasvu2 sijaitsee kolme vuotta sitten valmistuneen metsäpuiden kasvullisen lisäyksen teknologia-alustan, Kasvu1:n yhteydessä. Yhdessä Punkaharjun Tutkimuspuiston kanssa Savonlinnan tutkimusalustat ovat kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö uusimmalle metsänjalostuksen tutkimukselle ja innovaatioiden kaupallistamiselle.

Olemme iloisia, että Savonlinnan kasvullisen lisäyksen ja metsätutkimuksen tutkimusympäristö on nyt valmistunut. Tutkimusympäristömme on ainutlaatuinen Euroopassa ja antaa täysin uudenlaisia mahdollisuuksia alan toimijoille, toteaa Luken pääjohtaja Johanna Buchert.

– Uusi kasvihuone tarjoaa hyvin säädeltävissä olevat kasvatustilat sekä kasvulliselle lisäykselle että metsäpuiden perinnöllisen muuntelun, sen hyödyntämisen sekä suojelun tutkimukselle. Aineistopalvelutiloissa puolestaan käsitellään monipuolisesti niin metsänjalostukseen kuin muuhun tutkimustoimintaan liittyviä näytteitä, kuvailee Luken johtava tutkija, ryhmäpäällikkö Tuija Aronen tilojen tuomia uusia mahdollisuuksia.

Hyviä uutisia suomalaisille metsä- ja viheralan toimijoille – ainutlaatuiset tilat käytettävissä myös yritysyhteistyöhön

Image
Kasvu2-laboratorion sisäkuvaa. Taimia kasvamassa.
Näkymää Kasvu2:n sisätiloista. Kuva: Mikko Tikkinen / Luke.

Metsäpuiden kasvullisella lisäyksellä voidaan tuottaa korkealuokkaista ja tunnettuja ominaisuuksia sisältävää taimimateriaalia metsän uudistamiseen, viherrakentamiseen tai muihin käyttötarkoituksiin. Yhdessä syväjäädytyksen kanssa kasvullinen lisäys tarjoaa myös mahdollisuuden puiden geenivarojen säilyttämiseen.

Kasvu1 ja Kasvu2 mahdollistavat nyt kasvullisesti lisättyjen taimien tuotannon pilotoinnin käytännön mittakaavassa – vuositasolla niissä voidaan tuottaa useita miljoonia pikkutaimia.

– Tutkimustiedon tuottaminen on meille ykkösprioriteetti, mutta olemme avoimia yritysyhteistyölle myös tilojen käytön osalta, Aronen toteaa.

Kasvu2 valmistui vuonna 2022. Rakennuksen kokonaiskustannukset olivat noin 3,7 miljoonaa euroa, josta Luken hankintoja 900 000 euroa. Rakennuttaja oli Savonlinnan Yritystilat Oy, Luken käyttöön tilat vuokrasi Senaatti-kiinteistöt.

Savonlinnan Yritystilat Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kokin mukaan rakentaminen sujui ilman suurempia ongelmia – vaikka kohde sisälsikin paljon vaativia järjestelmiä ja erikoisrakenteita.

– Erikoiskohteen sujuvan rakentamisen mahdollisti tilaajan, käyttäjän, suunnittelijoiden, rakennuttajakonsulttien, urakoitsijoiden ja rakennuttajan alusta lähtien tiivis ja avoin yhteistyö. Oli ilo olla mukana projektissa, Kokki toteaa.

Kasvu2 on osa Savonlinnan teknologiapuisto Nohevan infrastruktuuria, ja vahvistaa Nohevan muodostamaa tutkimuksen, koulutuksen ja yritysten innovaatioekosysteemiä. Luke toimii Nohevassa yhteistyössä muiden toimijoiden, erityisesti Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Xamkin kanssa.