Siirry pääsisältöön

Laura Uusitalo on nimitetty kestävän kalastuksen tutkimusprofessoriksi Lukeen

Uutinen 27.4.2023

Uusitalo aloittaa kestävän kalastuksen tutkimusprofessorin tehtävissä 1.5.2023. Kausi kestää viisi vuotta.

Kuva: Saara Sivonen

Maatalous- ja metsätieteiden ja filosofian tohtori Laura Uusitalo on nimitetty kestävän kalastuksen tutkimusprofessoriksi Luonnonvarakeskukseen (Luke). Uusitalon viisivuotiskausi alkaa 1.5.2023. Tehtävän tutkimusalana on kaupallisen ja vapaa-ajankalastuksen sekä kalakantojen kestävyys, sisältäen ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden. Uusitalon tehtävä sijoittuu Luken Luonnonvarat-yksikköön ja kalastus- ja kalavarat -ryhmään.

Uusitalo on aikaisemmin työskennellyt mm. johtavana tutkijana ja kehittämispäällikkönä Suomen ympäristökeskuksessa. Hän on Helsingin yliopiston akvaattisten tieteiden dosentti. Hän on väitellyt kalataloustieteestä Helsingin yliopistosta vuonna 2007, ja tohtori hänestä tuli toistamiseen viime vuonna, kun hän väitteli tietojenkäsittelytieteestä aiheenaan Monimutkaisten systeemien Bayes-mallintaminen harvan datan perusteella.

Millaisin ajatuksin aloitat työsi Luonnonvarakeskuksessa?

"On hienoa päästä työskentelemään Luken tiimiin. Kestävä kalastus on tärkeä osa kestävää ruoka- ja talousjärjestelmää, ja sen kehittämisessä on tärkeää huomioida ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmat. Tämä on iso ja monimutkainen kokonaisuus, jonka tutkimiseen ja kehittämiseen tarvitaan monitieteistä yhteistyötä, parhaita tutkimusmenetelmiä ja yhteiskunnan sidosryhmien kuuntelemista. On mahtavaa päästä taas työskentelemään läheisemmin kalojen parissa!" Uusitalo kommentoi.

Mitä odotat alkavalta kaudeltasi tutkimusprofessorina?

"Uskon, että pääsen työskentelemään monipuolisen kotimaisen ja kansainvälisen asiantuntijajoukon kanssa kestävämmän ja oikeudenmukaisen maailman eteen. Toivon, että työhön tulee sisältymään sopiva tasapaino keskittynyttä tutkimustyöskentelyä, verkostoitumista ja yhteistyötä sekä yhteiskunnallista vuorovaikutusta."

"Laura vahvistaa erinomaisesti meidän kalavarojen ja kalastuksen tutkimusta sekä mallinnusosaamista, ja saamme näin myös kauan kaivattua vahvistusta vapaa-ajankalastuksen tutkimukseen. Professuurin ala, kestävä kalastus, on uusi Lukessa, ja on hienoa, että saamme näin toisen professorin kalantutkimukseen", Luken Luonnonvarat-yksikön johtaja Sirpa Thessler kommentoi nimitystä.

Tutkimusprofessorit ovat avaintehtävissä Luken tieteellisen asiantuntemuksen ja kansainvälisen näkyvyyden ja vaikuttavuuden kannalta. Tavoitteena on varmistaa huipputason tutkimus Lukelle strategisilla aloilla ja myös tutkimuksen hyödynnettävyys elinkeinoelämässä.