Siirry pääsisältöön

Kuivuus kuritti myös kypsyvää puolukkaa – sadosta tulossa silti hyvä

Uutinen
|
24.8.2021

Marjastusvuoden 2021 puolukanpoiminta on alkamassa hyvissä merkeissä. Sadosta on tulossa runsas.

– Havaintoja kypsistä puolukoista on nyt 50:ltä koeruudulta ja niiden perusteella puolukkasadosta tulee runsas. Helteet, joiden takia mustikkasato kuivui kehnonlaiseksi, pitivät puolukkaa pölyttävät hyönteiset aktiivisina. Puolukan pölytystulos olikin tänä vuonna selvästi keskimääräistä parempi, toteaa erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Rutikuiva kesä kuritti kuitenkin myös kypsyvää puolukkaa erityisen kuivilla alueilla.

– Puolukka kestää kuivuutta paremmin kuin mustikka. Silti keskimäärin alle 70 prosenttia puolukan raakileista on tähän mennessä kehittynyt kypsiksi marjoiksi saakka, kun vastaava osuus on yleensä yli 80 prosenttia. Eli ei puolukkakaan määräänsä enempää kuivuutta kestä. Raakileiden määrä oli kuitenkin niin suuri, että kypsää marjaa näyttäisi tulevan oikein mukavasti, Peltola jatkaa.

Puolukka. Kuva: Erkki Oksanen

Ensimmäisiä hillopuolukoita on poimittu jo lähes koko maan alueella, makeampaa puolukkaa pitää odottaa vielä ainakin viikon verran eteläisessäkin Suomessa.

Luken ja Suomen 4H -liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa on jatkunut vuonna 2021. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät tästä osoitteesta > marjahavainnot.fi/#/ohjeet.

Sivun yläreunan kuva: Erkki Oksanen.