Siirry pääsisältöön

Ilmoita kala- ja rapuhavaintosi kalahavainnot.luke.fi kautta – ja kalasaaliisi Omakala-sovelluksen kautta

Uutinen 21.6.2022

Luonnonvarakeskus (Luke) uudistaa kaloihin ja rapuihin liittyvää tiedonkeruuta. Kala- ja rapuhavainnot tavallisista lajeista, vesistöjen vieraslajihavainnot, uhanalaisten kalojen havainnot ja havainnot kuolleista kaloista ilmoitetaan kalahavainnot.luke.fi-palvelun kautta. Kesäkuussa julkaistun Omakala-sovelluksen kautta voi ilmoittaa tässä vaiheessa vain vapaa-ajankalastuksen kalasaaliiseen ja kalastusreissuun liittyvät tiedot.

− Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Omakala-sovelluksen kautta voidaan ilmoittaa myös kaikki kaloihin ja rapuihin liittyvät kansalaishavainnot, kertoo erikoistutkija Mikko Olin Lukesta.

Olinin mukaan havaintoilmoitukset auttavat vastaamaan kansainvälisiin ja kotimaisiin velvoitteisiin muun muassa uhanalaisten kalalajien ja vieraslajien seurannasta.

Kalahavainnot.luke.fi-palvelun kautta voi ilmoittaa havainnot myös niistä lajeista, joita ei tunnista. Luken asiantuntijat käyvät havaintoilmoitukset läpi, ja ovat yhteydessä tarvittaessa.

Havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella, johon toivotaan mukaan valokuvaa kala- tai rapuhavainnosta. Lisäksi merkitään kartalle, missä havainto on tehty. Havainnosta voi antaa myös lisätietoja.

− Samasta palvelusta pääsee katsomaan ajantasaisia kala- ja rapulajien esiintymishavaintoja kartalla, Olin kertoo.

Kalahavainnot-palvelun kautta ilmoitettuja havaintoja käytetään myös kalakantojen käytön, hoidon ja suojelun suunnitteluun sekä kalakantojen tilan muutosten ja niiden syiden tutkimiseen.