Siirry pääsisältöön

FT, dosentti Mikko Peltoniemi nimitetty tutkimusprofessoriksi

Uutinen 2.2.2022
FT, dosentti Mikko Peltoniemi on nimitetty tutkimusprofessoriksi Luonnonvarakeskukseen. Peltoniemen tehtävät tutkimusprofessorina keskittyvät metsien ja soiden ekosysteemimallinnukseen (Ecosystem Modelling – Forests and Peatlands).

Peltoniemi on ennen tutkimusprofessorin tehtäviä työskennellyt johtavana tutkijana Lukessa. Peltoniemen tutkimus on keskittynyt metsien hiilitaseiden mallinnukseen, sekä metsien resilienssikysymyksiin. Viime vuosina mukaan ovat tulleet myös suometsät, ja niiden kasvihuonekaasupäästöt. Peltoniemi aloitti tehtävässään 1.2.2022.

Mikko Peltoniemi. Photo: Peltoniemi's home album

Peltoniemi aloittaa uusissa tehtävissään innolla.

- Odotan innolla, että pääsen tekemään tutkimusta, joka edistää ymmärrystä ekosysteemien toiminnasta, ja yhdistää erilaisia mittaustietoja ja malleja. Odotan myös sitä, että pääsen edistämään tutkimusta, jossa integroidaan tietoa metsäekosysteemeistä myös päätöksenteon ja kestävyyden kannalta tärkeisiin muuttujiin, Peltoniemi kertoo.

- Luke on loistava paikka tehdä tutkimusta, jolla on käytännön relevanssia. Monet käytännön kysymykset vaativat poikkitieteellistä lähestymistapaa, ja harvassa paikassa syvällinen osaaminen eri aiheista kohtaa näin hyvin, Peltoniemi jatkaa.

Kyseinen professuuri on Luken vastaus kasvaviin tietotarpeisiin koskien metsäluontoa ja sen dynamiikkaa muuttuvissa olosuhteissa.

- Mallinnuksen kautta voidaan tarkastella yhtäaikaisesti esimerkiksi metsien kasvua muuttuvassa ilmastossa, monimuotoisuuden kannalta tärkeiden piirteiden kehittymistä sekä vaihtoehtoisten metsänhoitomenetelmien ilmasto- ja vesistövaikutuksia, avaa tutkimusylijohtaja Antti Asikainen tehtävää.

Tutkimusprofessorit ovat avaintehtävissä Luken tieteellisen asiantuntemuksen ja kansainvälisen näkyvyyden ja vaikuttavuuden kannalta. Tavoitteena on varmistaa huipputason tutkimus Lukelle strategisilla aloilla ja myös tutkimuksen hyödynnettävyys elinkeinoelämässä.