Hoppa till huvudinnehållet

Referensnivåberäkningen för skog har uppdaterats – gör det möjligt att jämföra referensnivån och skogens kolsänka som rapporterats i den senaste växthusgasinventeringen

Offentliggörande av uppföljning 5.10.2023

När referensnivån för Finlands skog beräknades 2019 skilde sig beräkningsmetoderna i växthusgasinventeringen i vissa delar från dagens beräkningsmetoder. På grund av detta var det inte längre meningsfullt att jämföra referensnivån med resultat från inventeringar som beräknats med nuvarande metoder. Naturresursinstitutet har nu uppdaterat referensnivåberäkningen med de nya metoderna för inventering som en så kallad teknisk korrigering. Därmed kan man åter följa hur skogens kolsänka som rapporteras i inventeringsresultat utvecklas i förhållande till referensnivån och hur klimatmålen för åtagandeperioden 2021–2025 förverkligas.

Den ursprungliga referensnivån för Finlands skog är -29,39 miljoner koldioxidekvivalentton (Mt CO2-ekv.) inklusive träprodukter och -23,49 Mt CO2-ekv. utan träprodukter. Den med nya inventeringsmetoder uppdaterade referensnivån är -21,15 Mt CO2-ekv. inklusive träprodukter och -14,84 Mt CO2-ekv. utan träprodukter. Den uppdaterade referensnivån är inte slutgiltig, utan den tekniska korrigeringen räknas om alltid när det görs betydande metodutveckling av beräkningarna i växthusgasinventeringen.

Den i 2021 års inventering rapporterade kolsänkan för skogen var -8,17 Mt CO2-ekv. och träprodukternas kolsänka -3,65 Mt CO2-ekv. Vid jämförelse av resultaten från inventeringen 2021 och den uppdaterade referensnivån, kan man räkna ut att skogens kolsänka borde öka med 6,67 Mt CO2-ekv. för att vara lika stor som referensnivån. Den kolsänka som rapporteras tillsammans med träprodukter borde öka med 9,34 Mt CO2-ekv.

Den ursprungliga referensnivån är fastställd av Europeiska kommissionen och är i kraft tills den slutliga tekniska korrigeringen fastställs 2027. Den tekniska korrigering som gjorts nu är avsedd för nationellt bruk.

Uppdateringen av referensnivån påverkar inte Finlands mål för koldioxidneutralitet, eftersom den inte ändrar uppskattningen av storleken på skogarnas nettokolsänka som rapporterats i växthusgasinventeringen. Utmaningen att uppnå koldioxidneutralitet är oförändrad.