Hoppa till huvudinnehållet

Nutid och historia i Naturresursinstitutets statistik – Europeiska statistikdagen 20.10.2022

Blogg 20.10.2022 Esa Katajamäki

I vår tid är kriser – som klimatuppvärmningen, coronapandemin och Rysslands attack mot Ukraina – globala, eller åtminstone får de ofta globala följder. Kriserna och beskrivning av dem medför nya uppgifter också för statistiksystemet. I dessa situationer är det viktigt att snabbt kunna framställa statistik som är tillförlitlig och internationellt jämförbar.

Vid kriser accentueras särskilt försörjningsberedskapen. Naturresursinstitutets statistik ger inte direkt information om hur självförsörjande vårt land är på livsmedel, men institutets statistik över produktion, lagerhållning och utrikeshandel utgör grundvalen för beräkningar av självförsörjningsgraden. Självförsörjningsgraden av livsmedel i Finland är hög, cirka 80 procent. Av institutets statistik kan du också utläsa hur väl skogsindustrin har lyckats kompensera för ryskt importvirke eller hur hårt kostnadsuppgången slagit mot gårdsbrukens och företagens lönsamhet.  

Naturresursinstitutets statistik avspeglar Finlands historia ända från 1800-talet

Framställningen av statistik över omständigheterna och samhället i Finland började redan under den svenska tiden, på 1700-talet. Till en början upprättades mest befolkningsstatistik, men med tiden introducerades också andra ämnesområden. Naturresursinstitutets statistikuppställningar åskådliggör bland annat hur uppfinningar för effektivare produktion och större skördar – som konstgödsel, växtskyddsmedel, bättre avkastande växtsorter och effektiva jordbruksmaskiner – bidrog till att göra Finland självförsörjande på spannmål.

I Tullens utrikeshandelsstatistik, som nyligen fyllde 130 år, kan du också avläsa hur Finlands export efter första världskriget blev allt ensidigare och dominerad av skogsindustrin. På 1920-talet stod skogsindustrin som mest för nästan 95 procent av exporten. Efter detta har produktionen i Finland blivit mångsidigare och skogsindustrins andel av exporten har minskat till ungefär en femtedel. Naturresursinstitutet publicerar statistik över utrikeshandeln som är bearbetningar av Tullens statistik. 

Genom att studera Naturresursinstitutets statistik ser du också hur fiskerinäringen har förändrats. I dag består det största hotet mot yrkesfisket inte av huruvida det finns tillräckligt med fisk – utan om det finns fiskare. Antalet aktiva yrkesfiskare har minskat konstant, medelåldern är över 50 år och återväxten är obefintlig. Visserligen ska vi inte förglömma att det finns cirka 1,5 miljoner fritidsfiskare i Finland och att de drar upp cirka 30 miljoner kilo fisk per år.

I dag består det största hotet mot yrkesfisket inte av huruvida det finns tillräckligt med fisk – utan om det finns fiskare.

Statistik framställs också under kriser

Efter vinterkriget och fortsättningskriget ökade antalet lantgårdar genom bosättningen av evakuerade och frontmän. Effektiviseringen av bosättningen efter fortsättningskriget gav upphov till 150 000 nya odlingar, tomter och tillskoggsområden. Gårdarnas minskande medelareal visade sig vara problematisk redan på 1950-talet, eftersom små gårdsbruk inte garanterade en skälig utkomst för bönderna. De största tillfälliga kollapserna i skogsindustrins export sågs 1940 till följd av andra världskriget och på 1990-talet efter Sovjetunionens upplösning.

Europeiska statistikdagen 20 oktober

I dag, den 20 oktober 2022, firar vi den europeiska statistikdagen. Dagen har firats varje år sedan 2016, med undantag för de år som är delbara med fem; då firar vi internationella statistikdagen, som utlysts av FN. I år är temat för Europeiska statistikdagen ”Statistics to understand and connect to society, in the search for truth!”.

Europeiska statistikdagen är en av de få vardagar då vi inte publicerar statistik. I år publicerar vi cirka 190 statistikuppställningar i vår nya webbtjänst på luke.fi. I oktober offentliggör vi statistik över september och i den kan du avläsa hur importstoppet på ryskt virke avspeglas på virkeshandelsstatistiken och avverkningsuttaget, huruvida köttproduktionen, mjölkproduktionen och tillverkningen av mjölkprodukter har fortsatt på normal nivå och om producentpriserna på lantbruksprodukter har fortsatt stiga i takt med de ökande produktionskostnaderna. I början av november kommer vi att offentliggöra ny information om skogsskyddet och det kommersiella fisket i insjöarna. De här och Naturresursinstitutets andra statistikuppställningar beskriver den tid vi lever i och de kan användas exempelvis som underlag för beslut och forskning samt för historieskrivning och analyser. Förhoppningsvis kommer vi nästa år att se en normal värld som avspeglas i vår statistik.

Europeiska statistikdagen är en av de få vardagar då vi inte publicerar statistik.