Hoppa till huvudinnehållet

Rekommendationer för att uppnå koldioxidneutralitet i den finska mjölk- och nötköttssektorn till 2035

Vårt nuvarande livsmedelssystem står för nästan en tredjedel av de globala växthusgasutsläppen. Klimatförändringar påverkar mjölk- och nötköttsproduktionen i Finland på oförutsägbara sätt. Ett viktigt krav för en hållbar mjölk- och nötköttsindustri är att förstå om gräsodling på mineral- och torvjordar kan bidra till koldioxidbindning.

Vi identifierade kunskapsluckor i växthusgasforskning relaterad till mjölk- och nötköttsproduktion. Tillsammans med finska mjölk- och nötköttsindustripartners gav vi rekommendationer på gårdsnivå – baserade på ny och befintlig forskning – för att hjälpa kommersiella gårdar i Finland att nå klimatneutralitet till 2035.

Sedan 2017 har vi övervakat växthusgasflöden på gräsmarker och åkermark i hela Finland. Meta-analyser av norra gräsmarksförvaltningspraxis och årliga grödor, tillsammans med deras relaterade växthusgasflöden, baseras på publicerad litteratur från hela världen. Vi definierade också ett set med parametrar som bör mätas och rapporteras tillsammans med växthusgasutsläppsdata för att få en djupare och mer systematisk förståelse av de vegetation och markprocesser som påverkar utsläppen.

I samarbete med det finska geospatiala forskningsinstitutet utvecklade vi en metod för att analysera växthusgasutsläpp från välavvattnade och dåligt avvattnade organiska jordar med hjälp av satellitbilder. Denna analys stödjer informerade beslut vid markanvändning på torvmark.

De data vi har samlat kan användas i agroekologisk modellering. Effektiva modeller kräver ett brett spektrum av data för att stödja klimat-smart jordbruksmetoder. Till exempel kan regional information som samlats in genom drönare och satellit fjärranalys förbättra modellens prestanda och vägledning för klimatåtgärder inom jordbruket.