Hoppa till huvudinnehållet

Prognosen för jordbrukets lönsamhet osäker

Nyheten 9.9.2022

Naturresursinstitutets prognosuppdatering visar att ökningen av producentpriserna och samhällets stödåtgärder tycks hålla jordbrukets lönsamhet på minst samma nivå som ifjol, trots de stigande kostnaderna. Enligt prognosen för 2022 beräknas jordbrukens genomsnittliga företagarinkomst uppgå till 21 400 euro.

− Den genomsnittliga lönsamhetskvoten för jordbruken kommer att stiga från 0,44 i fjol till 0,50 i år, förutspår forskare Jukka Tauriainen från Naturresursinstitutet.

Detta innebär att jordbruksföretagarens timlön är cirka 8,2 euro och ränteavkastningen på eget kapital 1,9 procent. Lönsamhetskvoten räknas ut genom att dividera företagarinkomsten med summan av lönekravet för jordbrukarfamiljens eget arbete och räntekravet för eget kapital.

De totala intäkterna, som beskriver värdet av jordbruksproduktionen, ökar i år till cirka 247 000 euro per företag. Subventioner utgör 25 procent av detta belopp. Genom att från de totala intäkterna dra av produktionskostnaderna erhålls företagarvinsten, som visar att jordbruksföretagen går cirka 21 000 euro på förlust.

Utsikterna för olika produktionsinriktningar skiljer

Producentpriserna för spannmålsgrödor stiger klart denna skördeperiod. Vid en större skörd kommer den genomsnittliga lönsamheten för odling av spannmål och olje- och proteingrödor att vara bättre än i fjol, trots kostnadsökningen. Lönsamhetskvoten ökar till 1,08.Lönsamheten är bättre också inom den övriga växtodlingen.

Kostnadsökningen av djurhållande gårdar är betydande jämfört med fjolåret. Enligt prognosens prisantaganden landar lönsamhetskvoten inom mjölkproduktionen på under 0,2. Den genomsnittliga lönsamhetskvoten för övriga nötkreatursgårdar sjunker till 0,26. Grisgårdarnas lönsamhet förutspås vara ungefär oförändrad tack vare stödpaketet för jordbruket och ökande spannmålsintäkt.

Inom fjäderfäuppfödningen försämras resultatet i takt med att kostnaderna ökar och intäkten minskar. Prognosen för fjäderfäuppfödningen är mer osäker än för de andra produktionsinriktningarna på grund av det mindre urvalet och den snäva resultatmarginalen. Prisändringar har en betydande inverkan på resultatet.

Om bakgrundsantaganden för prognoserna

De ekonomiska prognoserna för 2022 grundar sig på boksluten från 203 företag med lönsamhetsredovisning för 2021 och 540 boksluten för 2020. De företagsspecifika prognoserna för 2022 tar hänsyn till förändringar i investerings- och produktionspriserna, bidragsförändringar och regionala genomsnittliga skördeuppskattningar per gröda. Prognoserna utgår från att gårdarna kommer att vara oförändrade i storlek och producera samma produkter med samma investeringar som tidigare år.

Viktade medelvärden har beräknats från resultaten för enskilda jordbruk för att återspegla de genomsnittliga resultaten för cirka 32 000 av de största jordbruks- och trädgårdsföretagen.