Hoppa till huvudinnehållet

Ogräsväxter på vårsådda sädesåkrar kartläggs i samarbete med odlingsgårdar

Nyheten 11.7.2022

Vilka är de vanligaste och skadligaste ogräsväxterna på vårsådda sädesåkrar? På vilket sätt har ogräsfloran förändrats och varför? Svar på de här frågorna söks på cirka 300 gårdars åkrar i södra och mellersta Finland 2020–2022. Forskarna som studerar ogräsväxter återvänder till de vårsådda sädesåkrar där växtbeståndet undersöktes senast 2007–2009.

 Ogräsinventeringen genomförs på sammanlagt 16 forskningsområden och cirka 600 vårsådda sädesåkrar söder om linjen Nivala-Vieremä-Kides. Sommaren 2022 är inventeringsområdena Jockisregionen, Lammiregionen, Laihela, Laukas/Toivakka och Ruokolax/Imatra.

– I inventeringen deltar gårdar med såväl ekologisk som konventionell odling. Odlarna har själva beslutit hur de brukar de skiften som omfattas av inventeringen och vilken typ av växtskydd de använder. Vi samlar in uppgifter om odlingsåtgärderna från odlarna och från Livsmedelsverkets databaser, säger Jukka Salonen, specialforskare vid Naturresursinstitutet.

Bild: Jukka Salonen

Kartläggningen av ogräsväxter är viktig med tanke på växtskyddet

Med tanke på växtskyddet är det viktigt att känna till vilka ogräsarter som är vanligast och mest rikligt förekommande, för att det ska vara möjligt att hantera olägenheten. Nu under de två första inventeringsåren har man konstaterat att vitgröe har blivit en av de mest rikligt förekommande ogräsarterna. För tio år sedan visade sig åkerviol vara den vanligast förekommande och kvickrot vara den art som producerar mest biomassa. Småsnärjmåra är en av de arter som sprider sig snabbast jämfört med observationerna på 1990-talet, och den har redan nu etablerat sig som en av de tio mest rikligt förekommande arterna.

Att reducerad bearbetning har blivit vanligare är en faktor som har medfört ändringar i ogräsets artsammansättning. Nu läggs särskilt fokus på hur vanligt herbicidresistens är i Finland. Med resistens avses att en ogräsart har förändrats så att den har blivit motståndskraftig mot växtskyddsmedel. Under de två första inventeringsåren har vi upptäckt resistent våtarv på ett fåtal åkrar.

Bild: Jukka Salonen

Ogräsinventeringen 2020–2022 är det femte nationella projektet i ordningen där ogräsfloran på vårsådda sädesåkrar kartläggs, och projektets rötter går tillbaka till 1960-talets början. Data om växtligheten och växtskyddet som samlas in i samarbete med odlarna är värdefulla både nationellt och internationellt. På grund av regionala skillnader i artsammansättningen behövs regional precisering av rådgivningen kring växtskyddet.

 

Vecka 28: Jockisregionen: Anne Muotila, tfn 0295 326368

Vecka 28: Lammiregionen: Jukka Salonen, tfn 0295 326517

Vecka 29: Laukas_Toivakka: Heikki Jalli, tfn 0295 326167

Vecka 29: Laihela: Anne Muotila, tfn 0295 326368

Vecka 30: Imatra_Ruokolax: Pentti Ruuttunen, tfn 0295 326492

e-post: fornamn.efternamn@luke.fi

 

Ogräsinventeringen genomförs i överensstämmelse med EU:s dataskyddsförordning (Integritetsmeddelande fås på begäran). Uppgifter om Ogräsinventeringen från enskilda gårdar/åkrar används endast för forskning. Varmt tack till alla odlare som deltar i inventeringen!