Hoppa till huvudinnehållet

Mer inhemsk fisk; med en noga utvald odlingsplats som utgångspunkt

Läget avgör till stor del hur smidigt en ny fiskodlingsanläggning kommer igång. Det här vet man vid Nordic Trout, som odlar matfisk, samt i Nystad, som tänker locka fiskodlare till sina områden. Bägge söker hållbara uppfödningsplatser med hjälp av Naturresursinstitutets FINFARMGIS-metod.

Bild: Omer Levin

När en stad eller kommun vill locka till sig företag ser den till att planläggningen av markområden stöder målet. I Nystad togs även vattenområden under behandling.

”Vi bestämde oss för att leta efter platser som lämpar sig för hållbar fiskodling och därefter ansöka om miljötillstånd tillsammans med ett fiskodlingsföretag, som vi väljer genom konkurrensutsättning”, berättar Nystads stadsarkitekt Leena Arvela-Hellén.

Grova riktlinjer för valet av plats ges av den nationella lokaliseringsstyrningsplanen för vattenbruket, men i Nystad ville man ha ännu exaktare och aktuellare information. Till informationsförmedlare valdes Naturresursinstitutet, som redan hade utfört motsvarande arbete på vattenområden som förvaltas av Forststyrelsen.

FINFARMGIS-metoden väger miljöpåverkan

Naturresursinstitutet införde sin FINFARMGIS-metod i projektet i Nystad, som samtidigt beaktar flera faktorer som påverkar fiskodlingens placering. Metoden beaktar bland annat vattenområdets övriga användning, djup och öppenhet, naturens mångfald och ekologiska tillstånd samt avståndet till rev, fågelöar, fritidsbebyggelse och stranden.

”En stor del av kriterierna för FINFARMGIS-metoden har att göra med fiskodlingens miljöpåverkan, men man tar förstås också hänsyn till hur väl området möjliggör odling. Den bästa platsen med tanke på miljön vore ju öppet hav, men där är uppfödningsförhållandena svåra. När underhållsavståndet ökar krävs stora anläggningar för att verksamheten ska vara lönsam. Det går ofta att hitta en bra kompromiss i ytterskärgården”, säger Naturresursinstitutets forskare Markus Kankainen.

I Nystad bedömdes områden som lämpar sig för hållbar fiskodling separat för yngelproduktion och för produktion av större fisk.

”Med hjälp av FINFARMGIS-metoden kunde vi med stor precision hitta de områden som bäst lämpade sig för fiskodling. Vi kan också bifoga FINFARMGIS-analysen till miljötillståndsansökan, som vi tänker utarbeta tillsammans med fiskodlingsföretaget”, säger Arvela-Hellén.

För att bedöma den sociala hållbarheten prövade man i Nystad dessutom en delaktighetspraxis som Naturresursinstitutet utvecklat. Med hjälp av praxisen kunde invånare och stugägare säga sin åsikt om preliminära fiskodlingsplatser som märkts ut på en karta som skapats med hjälp av FINFARMGIS-metoden.

Med hjälp av FINFARMGIS-metoden kunde vi med stor precision hitta de områden som bäst lämpade sig för fiskodling. — Leena Arvela-Hellén, Nystad

Exakt och flexibelt verktyg – alltid uppdaterat

Nordic Trout, som odlar regnbågslax, har 30 miljötillstånd för olika faser av fiskodling runt om i Finland. Företaget har ansökt om tillstånd med hjälp av konsultföretag och valet av plats har framför allt styrts av den nationella lokaliseringsstyrningsplanen för vattenbruket. I de senaste projekten har tillståndssökandena redan hunnit utnyttja Naturresursinstitutets FINFARMGIS-metod.

”FINFARMGIS-metoden har redan varit ett centralt verktyg på tre områden, där vi har utrett anläggningens bästa möjliga läge innan vi har ansökt om miljötillstånd. FINFARMGIS tar hänsyn till alla former av områdets användning och förändringar i lagstiftningen. Det beskriver alltid den aktuella situationen och styr valet av plats på ett flexibelt och noggrant sätt”, säger Jorma Leed, produktionschef på Nordic Trout.

Leed hoppas att FINFARMGIS-metoden kunde få officiell status i ansökningsprocessen för miljötillstånd, parallellt med eller till och med som ersättare för den nationella lokaliseringsstyrningsplanen för vattenbruk.

FINFARMGIS-analysen ger mer exakt information än den nationella lokaliseringsplanen för vattenbruk och informationen uppdateras kontinuerligt. — Jorma Leed, Nordic Trout

Fler platser för fiskodling — mer inhemsk fisk

Hur bra bland annat Nystad och Nordic Trout hittar nya platser för fiskodling påverkar i slutändan vad finländarna äter. För närvarande är knappt en femtedel av den fisk som äts i Finland inhemsk. En ökad fiskodling i Finland skulle medföra framför allt inhemsk regnbågslax och eventuellt även nya odlingsarter till våra bord.

”Vi vill förbättra utbudet av inhemsk fisk och nu när fiskodlingsmetoderna har blivit mer miljömässigt hållbara och det har blivit lättare att välja odlingsplats kan vi göra det”, säger Arvela-Hellén i Nystad.

”Under de senaste decennierna har vi kunnat dämpa fiskodlingens miljökonsekvenser och nu står fiskodlingen för en procent av näringsbelastningen i Östersjöns kustvatten”, konstaterar Kankainen.

Mitä tehtiin?

Asiakas: Uusikaupunki

Tarve: Kaupunki haluaa lisätä elinkeinotoimintaa alueellaan helpottamalla sen aloittamista. Lisäksi se haluaa lisätä kotimaista kalantuotantoa. Näin syntyi tarve selvittää, miten kaupungin vesialueita voitaisiin hyödyntää kalankasvatukseen.

Ratkaisu: Kumppaneiksi valitut Gaia Consulting sekä Luke selvittivät, mitkä vesialueet soveltuvat parhaiten kalankasvatukseen. Luke käytti hankkeessa FINFARMGIS-menetelmäänsä.

Vaikuttavuus: Uudessakaupungissa mahdollisesti alkava kalankasvatus parantaisi kotimaisen kirjolohen ja mahdollisesti muidenkin kasvatuslajien saatavuutta ja toisi liiketoimintaa ja työpaikkoja kaupunkiin.

Rahoitus: Euroopan meri- ja kalatalousrahasto, Uusikaupunki 10 %

 

Asiakas: Nordic Trout

Tarve: Kalankasvatusyritys Nordic Trout etsii jatkuvasti uusia alueita kalankasvatukselle. Yritys haluaa löytää parhaan mahdollisen sijainnin, joka täyttäisi niin ympäristökriteerit kuin taloudellisetkin kriteerit.

Ratkaisu: Nordic Trout on hyödyntänyt kolmella eri alueella Luken FINFARMGIS-menetelmää optimaalisen sijainnin löytämiseksi ja ympäristölupahakemuksen tueksi.

Vaikuttavuus: Uudet kalankasvatuslaitokset lisäävät kotimaisen kalan tarjontaa, yrityksen liikevaihtoa, työllisyyttä ja verotuloja.

Rahoitus: Nordic Trout 100 %

Tutustu palveluun

Tjänsten
Kalat ja kalatalous
Vesistöt
Ympäristö