Hoppa till huvudinnehållet

Under vintern insamlades över 1 000 DNA-prover av vargar

Nyheten 30.3.2022

Insamlingsperioden för DNA-prover av varg vintern 2021–2022 är avslutad. Färre prover än året innan insamlades, men den geografiska täckningen är bättre i år. Ingående DNA-identifieringsresultat publiceras när en uppskattning om stammen publiceras i juni.

Största delen av proverna av frivilliga insamlare

I insamlingen av DNA-prover av vargar deltog frivilliga insamlare och insamlingsansvariga samt professionella från Finlands viltcentral och Naturresursinstitutet. Prover insamlades från början av november till slutet av februari. En del kompletterande prover togs emot i mars särskilt från områden där de saknades. I slutet av mars hade totalt 1 032 prov insamlats, men antalet preciseras efter laboratorieanalyser.

70 procent av proven insamlades av frivilliga insamlare under denna period och cirka 180 frivilliga lämnade prover. Andelen prover av frivilliga insamlare var nu betydligt större än under föregående period. Tack till alla frivilliga för värdefullt arbete!

Viltcentralsregion Prover st.
Södra Tavastland 8
Södra Savolax -
Sydöstra Finland 10
Kajanaland 93
Mellersta Finland 13
Lappland -
Uleåborg 130
Österbotten 95
Norra Tavastland 11
Norra Karelen 267
Norra Savolax 25
Kust-Österbotten 41
Satakunta 84
Nyland 47
Egentliga Finland 208
Totalt 1032

 

Tabell 1. Antalet insamlade DNA-prover av vargar i varje viltcentralregion. Läget 24.3.2022.

Antalet prover återspeglar inte direkt vargstammens storlek

Vargstammens uppskattade storlek är således inte direkt kopplat till antalet insamlade DNA-prover. Antalet prover påverkar emellertid exaktheten i uppskattningen om stammens storlek, det vill säga hur säker man kan vara på stammens verkliga storlek.

Proverna har en god geografisk täckning under den gångna insamlingsperioden, konstaterarer specialforskare Mia Valtonen.

På vintern 2020–2021 insamlades i vissa områden väldigt många prover, i en del områden ett mindre antal prover. I år har proverna en jämnare spridning, vilket är bra också med tanken på uppskattningen om stammens storlek.

DNA-resultaten publiceras i samband med uppskattningen av stammen

De insamlade DNA-proverna av vargar analyseras först i Naturresursinstitutets laboratorium med en ny metod. För varje identifierad varg sänds dessutom prover för analys i tillämpningscentralen för evolutionsbiologi vid Åbo universitet.

Naturresursinstitutets forskare får DNA-resultaten uppskattningsvis i mitten av maj. Då kopplas DNA-informationen till övrigt datamaterial, såsom par- och flockobservationer av varg, och utifrån en släktskapsanalys identifieras familjeflockar. På det här viset bildas en helhetsbild av vargstammen. Alla DNA-identifieringsresultat publiceras i tjänsten riistahavainnot.fi i juni i samband med en uppskattning om stammens storlek.

DNA-följningen utvecklas inom projektet SusiLIFE, som genomförs av Naturresursinstitutet och dessutom Finlands viltcentral, Forststyrelsen, polisinrättningen i Östra Finland och Nylands krets inom Finlands naturskyddsförbund.

DNA-insamling i ett nötskal

  • DNA-prover av vargar insamlas huvudsakligen 1.11–28.2.
  • Naturresursinstitutet och Finlands viltcentral har insamlat DNA-prover sedan år 2014.
  • Vintern 2020–2021 insamlades 1 499 st. prover. Den här vintern har mera än 1 000 prover insamlats.
  • Prover analyseras både i Naturresursinstitutets laboratorium samt i tillämpningscentralen för evolutionsbiologi vid Åbo universitet.

 

Susilife.fi
 

Projektet har fått finansiering från EU-programmet LIFE (LIFE BOREALWOLF, LIFE18 NAT/FI/000394). Projektet är fullt ansvarigt för innehållet det producerar. Europeiska kommissionen eller CINEA är inte ansvariga för användning av materialets innehåll.