Hoppa till huvudinnehållet

Rekordhöga priser på massaved och energived inom virkeshandeln 2023

Nyheten 22.2.2024

Priserna på massaved och energived steg exceptionellt högt under årets första hälft. Under sommaren började massavedspriserna sjunka, men de reala snittpriserna stannade ändå cirka 20 procent över föregående års nivå. Priserna på energived slog ett nytt rekord i statistiken, då till exempel rotpriset på kvistade stammar nästan tredubblades. I priserna på talltimmer och grantimmer var förändringarna små. 

Efter två rekordår sjönk efterfrågan på skogsindustriprodukter betydligt 2023. I början av året låg produktionen och exporten inom skogsindustrin på en god nivå, men utsikterna för exporten och inrikesekonomin försämrades under andra halvåret. Efterfrågan på skogsindustriprodukter drabbades av inflation, höga räntor, stora lager av färdiga produkter samt allmän osäkerhet. 

År 2023 var ett tudelat år inom virkeshandeln. Under första halvåret registrerades stigande medelpriser och stora köpvolymer i statistiken. Virkesvolymen i maj var den största som någonsin registrerats för maj månad. Under sommaren började priserna vid rotköp av de viktigaste virkessortimenten sjunka, och virkesvolymerna under andra halvåret var ungefär en fjärdedel mindre än under föregående år.

Höga priser på massaved 

Massavedspriserna steg snabbt under första halvåret 2023. Medelpriset på granmassaved vid rotförsäljning överskred 30 euro i juni och medelpriset för hela året klättrade till 27,5 euro per kubikmeter. Priserna för björk och tall var ett par euro lägre. 

Vid leveransförsäljning av massaved steg månadspriserna för gran och björk tillfälligt över 48 euro och medelpriset för hela året var nästan 46 euro. Priset på tall var ett par euro lägre. 

– Massavedspriserna steg exceptionellt snabbt och högt. Medelpriset för all massaved överträffade föregående år med cirka 20 procent i reella värden. Årspriset för granmassaved vid rotförsäljning har inte varit lika högt sedan 2008. Gällande björk och tall måste vi vända blicken till andra sidan millennieskiftet, säger överaktuarie Jukka Torvelainen vid Naturresursinstitutet.

Stor efterfrågan och rekordpriser på energived 

Priserna på energived steg kraftigt under 2023, mer inom rotköp än leveransköp. Det genomsnittliga rotpriset för kvistade stammar steg hela 2,6-faldigt och uppgick till 19,4 euro per kubikmeter. Leveranspriset var 1,3-faldigt och landade på 43,4 euro. 

Priserna på grot steg något mindre. Det genomsnittliga rotpriset steg till 7,3 euro och leveranspriset till 25,5 euro per kubikmeter.

– Priserna på energived var rekordhöga eftersom trä ersatte fossila bränslen och torv, samtidigt som mängderna importerad ved och fasta biprodukter minskade. Den stora efterfrågan och de stigande priserna på massaved och klenvirke styrde redan köpen av energived mot grot och helträd, säger Jukka Torvelainen.

Priset på kvistade stammar nära massavedspris 

Inom leveransförsäljning har priserna på kvistade stammar och massaved redan länge legat nära varandra. Tidigare betingade kvistade stammar ungefär en fjärdedel av massavedspriset vid rotköp, tills skillnaden snabbt började krympa under 2022.

– År 2023 betingade kvistade stammar i genomsnitt tre fjärdedelar av massavedspriset vid rotköp och i vissa regioner och i närheten av värmeanläggningar även mer än så. Det gäller ändå att hålla i minnet att uttaget av kvistade stammar var mindre än en tiondel av massvedsuttaget, säger Jukka Torvelainen.

Oförändrade priser på barrtimmer och stor uppgång för björktimmer 

Vid rotförsäljning betalades genomsnittliga kubikpriser på 74,8 euro för grantimmer och 70,7 euro för talltimmer. Reellt var det en minskning med en procent jämfört med föregående år. Vid leveransköp steg medelpriserna en procent.

Priserna för björktimmer steg. Medelpriset för björktimmer steg med 12 procent vid rotköp och uppgick till 57,6 euro, och vid leveransköp var ökningen 17 procent till 70,1 euro.

Mindre handel med timmer – mer köp av massaved och energived 

År 2023 minskade köpen av timmer med tre procent, medan köpen av massaved ökade med en procent. Köpvolymen av massaved var större än för timmer och småstockar sammanlagt. Av de olika virkessortimenten köptes mest tallmassaved och grantimmer, som var för sig stod för en fjärdedel av den totala virkeshandelsvolymen. 

Enligt statistiken uppgick energivedshandeln till fem miljoner kubikmeter 2023, vilket är den största volymen sedan statistikens början 2014. Handeln med toppmassa ökade med en dryg fjärdedel jämfört med året innan, medan handeln med kvistade stammar minskade något. 

Över hälften av den köpta energiveden bestod av toppmassa och en tredjedel var kvistade stammar. Resten bestod nästan helt av okvistat helträd, eftersom stubbar används för energiutvinning i mycket liten omfattning.

Bakgrund till statistiken 

Uppgifterna om virkeshandel för statistiken erhålls från de största virkesköparna och skogsvårdsföreningarna. De täcker cirka 90 procent av det köpta industrivirket från privata skogar och hälften av energiveden. De meddelade virkesvolymerna publiceras som sådana och utvidgas inte till att omfatta all virkeshandel i privata skogar. Naturresursinstitutets virkeshandelsstatistik beskriver väl medelpriserna på virkesmarknaden samt förändringarna i priserna och volymerna. 

Virkespriserna registreras i statistikdatabasen som nominella (verkliga) priser i den valuta som användes vid tidpunkten. I texten och diagrammen behandlas prisändringarna däremot i reella värden, så att ändringarna i penningvärdet elimineras med hjälp av levnadskostnadsindexet. År 2023 var den genomsnittliga inflationen cirka sex procent, vilket innebär att köpkraften minskade snabbare än normalt.