Hoppa till huvudinnehållet

Uppföljningen och effekterna av handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna i Södra Finland (METSO) - beskrivning

Naturresursinstitutet följer upp och undersöker genomförandet och effekterna av handlingsprogrammet METSO (2008–2025) samt behoven av att utveckla programmet ur ekologisk, ekonomisk och samhällelig synvinkel.

Målet med programmet är att skydda och öka mångfalden genom att utveckla nätverket av skyddsområden och trygga mångfalden i ekonomiskogarna. Skogsägare kan frivilligt bjuda ut objekt som skyddas permanent eller på viss tid samt delta i naturvårdsprojekt.

Varför görs uppföljningen?

Med hjälp av uppföljning och forskning fås aktuell information om hur METSO-programmet fortskrider och om framgångar och utmaningar i programmet, samt skapas en grund för utvecklingen av metoder som tryggar mångfalden och för bedömningen av hur metoderna fungerar.

Uppföljnings- och forskningsdata kan utnyttjas av dem som genomför och förvaltar programmet, intressentgrupper, forskare och skogsägare.

Forskning är en del av METSO

I Naturresursinstitutets METSO-forskningsprojekt produceras information om objekt som skyddats genom programmet, deras kvalitet, regionala skillnader samt hur urvalskriterierna för objekten fungerat. Inom ramen för programmet har man lyckats bevara många värdefulla skogsobjekt. De naturvetenskapliga urvalskriterierna för METSO har också konstaterats fungera bra vid identifieringen av vilka objekt som har den största artrikedomen.

Mångfalden kan tryggas inte enbart genom skogsskydd, utan också genom att utveckla skogsbehandlingsmetoderna. På försöksområden i Ruunaa och Isojärvi undersöks vilka effekter skogsbehandlingsmetoderna som följer skogens naturliga utveckling har på trädbeståndets, organismernas och livsmiljöernas utveckling i områdena.

Med hjälp av Naturresursinstitutets kalkylprogram SuojeluMotti går det att bedöma de virkesproduktionsmässiga och ekonomiska effekterna av skyddet, dvs. hur trädbeståndet har utvecklats både kvantitativt och kvalitativt under den tidsbestämda skyddsperioden jämfört med behandling av en motsvarande skog som en vanlig ekonomiskog. Utifrån resultaten går det att fastställa hur trädbeståndets värde har förändrats under skyddsperioden. SuojeluMotti, som baserar sig på programvaran Motti, är ett verktyg som myndigheterna använder för att beräkna ersättningsgrunderna för METSO-objekten.

Resultat och material

Varje år publiceras en lägesrapport om genomförandet av METSO och ett sammandrag av samarbetet i nätverken, samlas material som behövs för uppföljningen samt ordnas seminarier och kommunikation kring programmet. Denna information finns på webbplatsen Metsonpolku.

Antalet hektar som skyddats i METSO-programmet publiceras varje år i Naturresursinstitutets statistiktjänst. 

METSO-programmets fördelar och effekter granskas med hjälp av mellanutvärderingar. Vid utvärderingarna kan man dra fördel av forsknings- och uppföljningsdata. De årliga lägesrapporterna, mellanutvärderingarna samt vetenskapliga artiklar om ämnet och övriga publikationer finns på webbplatsen Metsonpolku.

Nätverk av aktörer

Naturresursinstitutet har hand om den praktiska uppföljningen av METSO-programmet i samarbete med Finlands miljöcentral. 

Miljöministeriet samt jord- och skogsbruksministeriet administrerar METSO-programmet och ansvarar för genomförandet av det. I fråga om utvidgningen av nätverket av skyddsområden är NTM-centralerna de regionala aktörerna. Finlands skogscentral genomför METSO-programmet med tioåriga miljöstödsavtal för skogsbruket samt naturvårdsprojekt. Forststyrelsens Naturtjänster och Metsähallitus Metsätalous Oy verkställer METSO-programmet på statens marker.