Hoppa till huvudinnehållet

Naturresursinstitutet undersöker djurens förekomst i närheten av vindkraftsområden

Nyheten 27.9.2023

Flera vindkraftverk har byggts de senaste åren, och byggaktiviteten kommer att vara fortsatt stor även de närmaste åren. Naturresursinstitutet (Luke) inledde i början av året projektet WINDLIFE som utreder vindkraftens påverkan på skogslevande arter. Inom projektet samlas nästa information om hur djuren rör sig i vindkraftsområden och i närheten av dem.

Undersökningen ger information om huruvida djuren undviker vindkraftverk eller om de kan utnyttja livsmiljöer som är viktiga för olika arter även i närheten av vindkraftverken. Information samlas in genom att förse djurindivider med GPS-sändare.

Projektet utreder vindkraftens påverkan på så kallade direktivarterna, det vill säga varg, skogsren och kungsörn. Med undantag för kungsörnen har det inte genomförts tidigare undersökningar i Finland om vindkraftens påverkan på dessa arter. Nytt är också att utreda vindkraftens påverkan på hur renar betar och rör sig samt på renskötselarbeten i närheten av vindkraftsparkerna. Man vill ha särskilt sådan information vad gäller vindkraftverksbyggandets påverkan på renskötseln som är nyttig för förhållandena och renskötselpraxisen i vårt renskötselområde. Syftet är att ta fram anvisningar och rekommendationer så att de ovannämnda arternas livsmiljökrav ännu bättre kan beaktas vid placeringen av vindkraftverk.

Vindkraftverksbyggandet och vindkraftsproduktionen kan ha både negativa och positiva konsekvenser för vilda djurarter. Vindkraftsanläggningar kan drabba livsmiljöerna och fortplantningsmöjligheterna för en del arter, öka dödligheten till följd av kollisioner eller ha en avskräckande effekt. Å andra sidan kan andra arter gynnas av ändringarna i livsmiljön, exempelvis genom bättre tillgång på föda eller mindre risk för predation.

”I undersökningar på annat håll har konsekvenserna observerats att bero bland annat på variation i förekomsten av skogar och andra livsmiljötyper, terrängens höjdskillnader och människans aktivitet. Därför utförs terrängarbeten på olika håll i Finland för att ta reda på betydelsen av olika livsmiljöer på vindkraftens eventuella påverkan”, berättar specialforskare och projektkoordinator Ari Nikula vid Naturresursinstitutet.

Vid märkning av djur ägnas särskild uppmärksamhet åt djurvälfärden i alla arbetsfaser. Djuren fångas och märks av personer som utbildats för uppgiften. GPS-sändarna har utformats så att de passar varje art med tanke på både formen och vikten.

Det femåriga projekt som inleddes i början av året, Förekomst och livsmiljöanvändning av skogslevande arter i närheten av vindkraftverk (WINDLIFE), avslutas 2027. Medfinansiärer i projektet är Naturresursinstitutet och 14 vindkraftsbolag. Inom projektet medverkar även Finska Vindkraftföreningen. Projektgenomförare är Naturresursinstitutet.

Mer information

Ari Nikula, Specialforskare, Naturresursinstitutet, samordning av projektet , ari.nikula@luke.fi, tfn +358 40 801 5568

Ilpo Kojola, forskningsprofessor, Naturresursinstitutet, vargundersökningar, ilpo.kojola@luke.fi, tfn +358 400 292 098

Antti Paasivaara, specialforskare, Naturresursinstitutet, skogsren, antti.paasivaara@luke.fi, tfn +358 406 747 602

Andreas Lindén, specialforskare, Naturresursinstitutet, kungsörn, andreas.linden@luke.fi, tfn +358 503 572 645, markus.piha@luke.fi, tfn +358 505 672 719

Jouko Kumpula, specialforskare, Naturresursinstitutet, ren och renskötsel, jouko.kumpula@luke.fi, tfn +358 400 163 073