Hoppa till huvudinnehållet

Doktorsavhandling: På jakt efter receptet på säkerhet i livsmedelsproducenternas arbete

Nyheten 19.10.2020

Innan vi har maten framför oss på bordet är det någon som har utfört ett av de mest riskfyllda arbetena i världen för att producera den. Jordbruk och kommersiellt fiske är yrken som år efter år placerar sig på topp 10-listan i både nationell och internationell statistik över olycksfall i arbetet – men varför?

AFM Kim Kaustell har i sin doktorsavhandling sökt svar på ovan ställda fråga ur riskhanteringsperspektiv: vilka faktorer bidrar till att olyckor sker och vilka bidrar till att olyckor kan förebyggas med framgång?

Jordbrukarna och yrkesfiskarna i Finland är till största delen företagare som sysselsätter sig själva. Det innebär att arbetsolyckorna drabbar samma personer som även ansvarar för att utveckla säkerheten i arbetet. Arbetet i sig och utvecklingen av arbetssäkerheten sker i samma miljö och båda påverkas av samma faktorer, till exempel säkerhetskulturen samt den tillgängliga tiden och de övriga resurserna.

Faktorer som bidrar till arbetsolyckor undersöks vanligen med hjälp av försäkringsbolagens statistik över olycksfall i arbetet. Dessa statistiska uppgifter innehåller personuppgifter samt registreringar som hänför sig till den fysiska arbetsmiljön, arbetsuppgiften och arbetsredskapen. Olycksfallsförsäkringsbolagen samlar in dessa data i första hand för behandling av olycksfallen och eventuella ersättningar.

– Statistiken visar dock inte i vilken omfattning sådana faktorer bidrar till olyckor som beror på det mänskliga beteendet eller till exempel organiseringen av arbetet eller bestämmelserna som styr organiseringen. Å andra sidan vore det också bra att identifiera faktorer som har haft en positiv inverkan på arbetet med att förbättra säkerheten på gårdarna: varför kunskap om ett riskfyllt arbetsskede ledde till säkerhetsåtgärder, säger Kaustell.

De mänskliga faktorerna har stor inverkan – behöver beaktas mer vid riskhantering

I doktorsavhandlingen anges många faktorer som påverkar säkerheten i arbetet: fysisk arbetsmiljö, arbetsuppgifter, arbetsredskap och tekniker, faktorer utanför gården, organisering och administration av arbetet, prestationsförmåga hos företaget och dess personal, individens egenskaper och beteende samt arbetarskyddsåtgärdernas verkningssätt och olika faktorer som främjar och försvårar dessa.

I undersökningen för doktorsavhandlingen tillämpades temaintervjuer och temadagböcker som kompletterade faktorerna inom arbetssäkerhet särskilt i fråga om det mänskliga beteendet och faktorerna bakom detta.  Till de faktorer som ökar risken hörde exempelvis stress och tillfälliga riskfyllda lösningar som är en följd av stress, etablerade riskfyllda arbetsmetoder och förändringar i arbetet eller produktionsinriktningen som obemärkt kan ge upphov till nya riskmoment i arbetsmiljön.

Undersökningen visade att de användarorienterade metoderna med intervjuer och dagböcker – som grundar sig på primärproducentens erfarenheter och synpunkter – i avsevärd omfattning kan öka kunskapen om såväl bakgrundsfaktorer till olyckor som faktorer som bidrar till en framgångsrik riskhantering.

– Dessa kan vara de kryddor som fortfarande delvis saknas i receptet på en socialt mer hållbar, säkrare primärproduktion, säger Kaustell.

AFM Kim Kaustell disputerar 23.10.2020 från klockan 12 vid agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten i ämnet: Assessment of occupational safety determinants in Finnish agriculture and commercial fishing. Opponent är professor Peter Lundqvist (Sveriges lantbruksuniversitet) och kustos är professor Laura Alakukku (Helsingfors universitet). Disputationen sker på engelska. Disputationen hålls i Forsthuset, sal 2, på adressen Unionsgatan 40, Helsingfors.På grund av restriktionerna med anledning av coronaepidemin kan endast inbjudna gäster delta i disputationen. Disputationen kan följas via Zoom