Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2020 (preliminär) och 2019 slutliga uppgifter

Publicerad 24.6.2021
  • År 2020 var totalkonsumtionen av kött med ben 79,2 kilo per person, inklusive vilt och innanmat. Konsumtionen av fjäderfäkött ökade med cirka fyra procent och uppgick till cirka 27,5 kilo. Konsumtionen av griskött minskade med cirka 3,5 procent och var 29,7 kilo. Konsumtionen av nötkött var ungefär oförändrad och uppgick till 18,6 kilo per person. Konsumtionen av fårkött var ungefär ett halvt kilo. Totalkonsumtionen av kött minskade något jämfört med föregående år.
  • Den sammanlagda spannmålskonsumtionen minskade med en procent till 80,7 kilo jämfört med föregående år. Havrekonsumtionen minskade något och riskonsumtionen ökade något, medan de övriga spannmålssorterna var ungefär oförändrade. Konsumtionen per person var 43,9 kilo för vete, 8,5 kilo för havre, 15,4 kilo för råg, 1,8 kilo för korn och 7,0 kilo för ris.
  • Mjölkkonsumtionen var cirka 98 liter per person, vilket var en minskning med cirka fyra procent från år 2019. Konsumtionen av flytande mjölk bestod av 57 procent lättmjölk, 30 procent fettfri mjölk och drygt 10 procent helmjölk.
  • Totalt konsumerades 144 kilo flytande mjölkprodukter per person, vilket var cirka fyra procent mindre än året innan. 
  • Ostkonsumtionen var cirka 25,3 kilo 2020. Äggkonsumtionen ökade med nästan 4 procent och uppgick till cirka 12,4 kilo per person.
  • Konsumtionen av färsk frukt var cirka 58,3 kilo, torkade och konserverade frukter drygt sex kilo och färska grönsaker cirka 64,1 kilo.
  • Den totala konsumtionen av fisk var 14,9 kilo per person år 2020.

Näringsbalansen anger inte den exakta mängd mat som konsumerats. Siffrorna beskriver snarare den mängd som erbjudits för konsumtion än den faktiska konsumtionen eftersom uppgifter om bland lagringsförluster och annat svinn inte finns att tillgå om alla led i livsmedelskedjan.

Konsumtionsmängden för kött anges i näringsbalansen och diagrammet nedan med ben, det vill säga som uppslaktat kött. Av mängden kött med ben är 80 procent benfritt. Dessutom varierar tillagningssvinnet mellan 10–30 procent beroende på produkt. Konsumtionen av kött som tillagats motsvarar cirka 50 procent av mängden kött med ben.

Näringbalansens 2019 uppgifter korrigerades i den statistikdatabasen 22.6.2022.

Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Databastabeller