Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2010 (preliminär)

Publicerad 6.7.2011

  • Den totala spannmålskonsumtionen uppgick till närmare 80 kilo per person och låg på samma nivå som år 2009. Vetekonsumtionen minskade med knappt 2 kilo, men den ersattes av den ökade konsumtionen av andra spannmål, främst råg och havre.
  • I fjol uppgick konsumtionen av färska grönsaker till omkring 56 kilo per person. Konsumtionen förblev cirka 5 procent mindre än år 2009, men låg på samma nivå som år 2008.
  • Fruktkonsumtionen ökade med ett par procent från år 2009. Totalt åt finländarna 81 kilo frukter och bär, inklusive konserver och juice, per person.
  • Konsumtionen av nötkött och fjäderfäkött ökade med cirka 4 procent och av griskött med drygt 1 procent. Totalt konsumerades ungefär 76 kilo kött per person, när vilt och ätbara organ också medräknas.
  • Äggkonsumtionen ökade med 3 procent från år 2009.
  • Mjölkkonsumtionen uppgick till 131 liter, varav omkring hälften utgjordes av lättmjölk och knappt 40 procent av fettfri mjölk.
  • I fjol åt finländarna omkring 23 kilo yoghurt per person, vilket var 4 procent mer än året innan.
Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.