Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2011 (preliminär) och 2010 slutliga uppgifter

Publicerad 29.6.2012

 

  • Den totala spannmålskonsumtionen år 2011 var 79 kilo per person. Av denna mängd utgjorde vete cirka 60 procent, råg 20 procent och havre och ris 7 procent vardera. Vetekonsumtionen sjönk med knappt 1 kilo, medan havrekonsumtionen ökade med knappt 0,5 kilo jämfört med året innan.
  • Konsumtionen av färska frukter ökade med 7 procent jämfört med året innan, dvs. till i genomsnitt 50,5 kilo per person.
  • Köttkonsumtionen uppgick i genomsnitt till cirka 78 kilo per person år 2011, när vilt och ätbara organ medräknas. Konsumtionen av svinkött ökade med närmare 5 procent och konsumtionen av fjäderfäkött med 0,5 procent. Konsumtionen av nötkött låg på samma nivå som året innan.
  • Äggkonsumtionen år 2011 var i genomsnitt 10 kilo per person. Det innebär en ökning på 3 procent jämfört med året innan.
  • Konsumtionen av mjölk år 2011 uppgick till 129 liter per person, varav 10 procent var helmjölk, cirka 50 procent lättmjölk och cirka 40 procent fettfri mjölk. Konsumtionen av helmjölk ökade med 1 liter och konsumtionen av fettfri mjölk minskade med 2,5 liter jämfört med året innan.
  • I fjol uppgick smörkonsumtionen i genomsnitt till 4 kilo per person. Det innebär en ökning på 20 procent jämfört med året innan.
Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.