Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2009 (preliminär)

Publicerad 1.2.2010
  • Spannmålskonsumtionen per person var år 2009 totalt 79,5 kilo, varav vete var 48 kilo, råg 15,5, havre 4,9 och 5,2 kilo.
  • Grönsakskonsumtionen steg med 4 procent till 71,4 kilo per person. Färska grönsakers andel var härav 59,1 kilo.
  • Färska frukter konsumerades i medeltal nästan lika mycket som år 2008, d.v.s. 46,4 kg.
  • Konsumtionen av fjäderfäkött ökade med 2 procent till 17,5 kilo per person. Både nöt- och svinköttskonsumtionen minskade med 2 procent, till 17,8 och 34,4 kilo per person.
  • Ägg åts i medeltal 9,5 kilo per person.
  • Mjölkkonsumtionen minskade med en procent från år 2008 till 132,7 liter. Drygt hälften av mängden var lättmjölk och 39 procent fettfri mjölk.
  • Yoghurtkonsumtionens ökning krympte till en halv procent. Konsumtionsmängden var förra året 22,5 kilo per person.
  • Smörkonsumtionen steg med 0,2 kilo, medan förbrukningen av fettblandningar minskade med 0,2 kilo.
Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.