Hoppa till huvudinnehållet

Inköp, användning och lagring av spannmål år 2021, 4:e kvartalet och år 2021

Publicerad 10.2.2022

Under 2021 (ändring från parentes till föregående år):

Under 2021 kom totalt 1,8 miljarder kilo spannmål (-15%), varav 97% var konventionellt producerat och 3% ekologiskt, ut på marknaden från gårdar.

  • Förutom spannmål köpte industri och handel cirka 29 miljoner kilo ärter, 4,4 miljoner kilo kidneybönor och 42 miljoner kilo raps och raps.
  • Cirka 204 miljoner kg (-39 %) brödvete kom in på marknaden, 268 miljoner kg (+ 31 %) fodervete, 86 miljoner kg (-1 %) råg, 91 miljoner kg (-31 %) mältning korn, 520 miljoner kg foderkorn (-9 %) och havre 610 miljoner kg (-19 %).
  • Den inhemska industrin använde totalt 1,4 miljarder kilogram (+2%) av inhemsk och utländsk spannmål, varav 626 miljoner kilogram (+ 8%) konsumerades i foderindustrin och 456 miljoner kilogram (-1%) i livsmedelsindustrin .
  • Av proteingrödorna användes 22 miljoner kilo ärter, 7 miljoner kilo bönor och 25 miljoner kilo majs.
  • I slutet av 2021 (förändring inom parentes jämfört med motsvarande period föregående år)

• Industriella och kommersiella lagren var 115 miljoner kg vete (+ 19 %), 75 miljoner kg råg (-6 %), 98 miljoner kg korn (-8 %) och 163 miljoner kg (-40 %) havre. Lagren av raps och raps var drygt 25 miljoner kilo, ärtor 4,2 miljoner kilo och majs cirka 15 miljoner kilo.

För första gången innehåller publikationen förutom spannmål, raps och raps även uppgifter om oljeväxter och proteingrödor, för vilka uppgifter har samlats in sedan början av 2021. Dessutom ingår en uppdelning av produktionsmetoder i ekologiskt och konventionellt.

Allow functional cookies to show the embedded graph.