Spannmålsskörden 2021 uppgick till totalt 2,6 miljarder kilo. Jämfört med snittskördarna minskade kornskörden med en tredjedel, havreskörden med en fjärdedel samt kornskörden och veteskörden med en femtedel. Kornskörden har senast varit lika liten på 1970-talet och havreskörden på 1980-talet.
Jämfört med året innan under åren 2021:
- Kornskörden, 1 032 milj. kg, minskade med 25 %
- Havreskörden, 790 milj. kg, minskade med 34 %
- Veteskörden, 678 milj. kg - motsvarade fjolårets skörd
- Rågskörden, 67 milj.kg - motsvarade fjolårets skörd
- Potatisskörden, 559 milj. kg, minskade med 11 %
- Skörden av ärter (43 milj. kg) minskade med 21 %
Den totala ekologiska spannmålsskörden 2021, dvs. 116 miljoner kilo, var 26 procent mindre än 2020. Mängden utgör nästan 5 procent av den totala spannmålsproduktionen i Finland.
- Havreproduktionen var 58 miljoner kilo. Produktionen minskade med 25 miljoner kilo (-30 %).
- Produktionen av korn minskade med 10 miljoner kilo till 12 miljoner kilo (-46 %).
- Vete produktionen var 18 miljoner kilo (+2%).
- Produktionen av råg var 10 miljoner kilo (+6 %).
- Produktionen av ärter minskade till 5 miljoner kilo (-35 %).
- Bondböna produktionen minskade till 2 miljoner kilo (-63 %).
Samtliga uppgifter redovisas på stat.luke.fi. Tjänsten innehåller riksomfattande skördeuppgifter om de viktigaste grödorna sedan 1920 och uppgifter om ekologisk produktion från och med 2006. Redovisningen av de regionala skördeuppgifterna börjar 1999 och av uppgifterna om ekologisk produktion 2014. Redovisningen av uppgifterna om de konventionellt producerade skördarna börjar 2020.
Informationen om spannmålsskördens kvalitet har erhållits genom att kombinera Naturvårdsinstitutets skördeinformation och Livsmedelsverkets uppföljningsdata om spannmålsskördens kvalitet. Läs mera
Allow functional cookies to show the embedded graph.