Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2015 (preliminär) och 2014 slutliga uppgifter

Publicerad 30.6.2016
  • Spannmålens sammanlagda konsumtion sjönk med cirka ett kilo till 79 kilo. Vetekonsumtionen sjönk med knappt två kilo, havre med ett halvt kilo. Konsumtionen av råg och ris ökade i stället med ett halvt kilo.
  • Finländarna åt i fjol sju procent mer fjäderfäkött än året innan. Också konsumtionen av nötkött ökade med knappt tre procent och svinköttskonsumtionen med knappt två procent.
  • Ökningen i äggkonsumtionen fortsatte. År 2015 konsumerades över 11 kilo ägg, vilket är ca sex procent mer än året innan.
  • Konsumtionen av helmjölk minskade från året innan med nästan sju procent. Konsumtionen av fettfri mjölk sjönk för andra året i rad. Konsumtionen av lättmjölk låg nästan på samma nivå som föregående år. Totalt 123 liter mjölk konsumerades per person 2015 – tre procent mindre än året innan.
  • Konsumtionen av ost fortsatte att stiga. Ostkonsumtionen var i genomsnitt 26,6 kilo per person.
  • Konsumtionen av färsk frukt var i genomsnitt cirka 58 kilo, dvs. fyra kilo mer än året innan.

Läs meddelandet här

Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.