Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2014 (preliminär) och 2013 slutliga uppgifter

Publicerad 30.6.2015
  • Konsumtionen av havre ökade med ett kilo jämfört med året innan, medan konsumtionen av råg minskade nästan lika mycket. Vete och korn användes i samma utsträckning som föregående år. Totalkonsumtionen av spannmål hölls oförändrad – 80 kilo per person.
  • Finländarna åt i fjol cirka tre procent mer fjäderfäkött än året innan. Även konsumtionen av nötkött visade en liten ökning. Konsumtionen av svinkött minskade däremot med cirka tre procent. Nötkött åt vi i genomsnitt 18,7 kilo, svinkött 34,6 kilo och fjäderfäkött 20,1 kilo.
  • Vi åt lite under 11 kilo ägg per person. Konsumtionen ökade fortfarande något – ökningen var knappt två procent jämfört med föregående år.
  • Konsumtionen av helmjölk vände nedåt något efter att ha visat en ökande trend under flera år. Även konsumtionen av fettfri mjölk minskade något jämfört med föregående år. Totalt 127 liter mjölk konsumerades per person 2014 – en procent mindre än föregående år.
  • Smörkonsumtionen sjönk till samma nivå som för ett par år sedan, den stannade således på cirka fyra kilo.
  • Ostkonsumtionen ökade till cirka 25 kilo per person.
  • Konsumtionen av färsk frukt var i genomsnitt cirka 54 kilo, dvs. fem procent högre än året innan.
Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.