Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2013 (preliminär) och 2012 slutliga uppgifter

Publicerad 27.6.2014
  • Konsumtionen av fjäderfäkött ökade med ett halvt kilo från året innan och utgjorde 19,5 kilo per person. Konsumtionen av nöt- och svinkött minskade med ett halvt kilo vardera. Konsumtionen av nötkött var 18,4 kilo och svinkött 35,6 kilo.
  • Det skedde ingen stor förändring i konsumtionen av ägg från året innan. Den genomsnittliga konsumtionen av ägg var 10,7 kilo.
  • År 2013 drack finländarna i genomsnitt cirka 129 liter mjölk, av vilket hälften var lättmjölk, 40 procent fettfri mjölk och 10 procent helmjölk. Konsumtionen av helmjölk ökade med tre procent och konsumtionen av fettfrimjölk med cirka en procent. Konsumtionen av lättmjölk minskade med en och en halv procent.
  • Konsumtionen av smör fortsatte att öka något. Den genomsnittliga smörkonsumtionen i fjol utgjorde 4,4 kilo per person.
  • Ostkonsumtionen ökade med sex procent till drygt 23 kilo per person.
  • Den totala konsumtionen av spannmål minskade med cirka en procent från året innan och utgjorde 80 kilo. Konsumtionen av vete minskade med något under ett kilo. Konsumtionen av råg, korn och havre ökade från året innan. Riskonsumtionen var på samma nivå som året innan.
  • I konsumtionen av frukter skedde ingen stor förändring. Den genomsnittliga konsumtionen av färska frukter var drygt 51 kilo, i likhet med 2012.
Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.