Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2012 (preliminär) och 2011 slutliga uppgifter

Publicerad 20.9.2013
  • År 2012 använde finländarna totalt 79,2 kilo spannmål per person. Av denna mängd utgjorde vete 47 kilo, råg 15,5 kilo och havre och ris drygt 5 kilo vardera. Konsumtionen av vete ökade med ett drygt kilo från året innan medan konsumtionen av havre och ris minskade med cirka ett halvt kilo.
  • Konsumtionen av färska frukter var i genomsnitt 51,5 kilo per person. Detta motsvarar en ökning med något under en procent från året innan.
  • Köttkonsumtionen låg ungefär på samma nivå som året innan. År 2012 konsumerades i genomsnitt 77,5 kilo kött per person, när vilt och ätbara organ också medräknas. Konsumtionen av fjäderfäkött ökade med tre procent och konsumtionen av nötkött med en knapp procent. Konsumtionen av svinkött minskade däremot med en dryg procent från året innan.
  • Äggkonsumtionen ökade med sex procent från föregående år och utgjorde 10,6 kilo per person.
  • År 2012 drack finländarna i genomsnitt cirka 130 liter mjölk, av vilket hälften var lättmjölk, 40 procent fettfri mjölk och 10 procent helmjölk. Konsumtionen av helmjölk ökade med något under 10 procent och konsumtionen av lättmjölk med cirka en procent. Konsumtionen av fettfri mjölk minskade redan för andra året i rad, men minskningen var hälften mindre än året innan.
  • Smörkonsumtionen fortsatte att öka, men mer måttfullt än året innan. Konsumtionen av smör var i genomsnitt drygt fyra kilo och konsumtionen av fettblandningar tre kilo per person. Finländarna åt 22 kilo ost per person, vilket var omkring ett kilo mer än året innan.
Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.