Uppföljning av livsmedelsavfall och matsvinn - beskrivning
På den här sidan
Naturresursinstitutet följer upp och mäter mängden livsmedelsavfall och matsvinn som uppstår i livsmedelskedjan. Uppföljningen omfattar livsmedelsavfall och matsvinn som uppstår i primärproduktionen, industrin, handeln, förplägnadstjänsterna och hushållen. Uppföljningen används för att rikta åtgärder för att minska matsvinnet.
Varför görs uppföljningen?
Uppföljningen grundar sig på EU-kommissionens beslut (EU 2019/1597), som ålägger medlemsstaterna att rapportera mängden livsmedelsavfall till kommissionen. I Finland har Naturresursinstitutet utsetts till sakkunnig med ansvar för uppföljning och rapportering. Finland har som EU-land förbundit sig till målet i FN:s Agenda 2030 om att halvera mängden matsvinn i slutet av kedjan fram till 2030.
Uppföljningen ger aktuell information om mängden, orsakerna till och utvecklingen av livsmedelsavfall och matsvinn i hela livsmedelskedjan. När de exakta uppgifterna är kända kan åtgärderna för att minska matsvinnet riktas på rätt sätt.
Den nationella färdplanen för att minska matsvinnet drar upp riktlinjer för att minska matsvinnet. De viktigaste målen i färdplanen offentliggjordes 2021 och dess innehåll uppdateras för närvarande. Naturresursinstitutet har i samarbete med branschens aktörer och experter ansvarat för upprättandet av färdplanen.
Resultat
EU-medlemsstaterna är skyldiga att rapportera mängden livsmedelsavfall till kommissionen från och med 2020. De första resultaten kommer att lämnas in i juni 2022. När uppföljningsuppgifterna har färdigställts är de offentliga och kan läsas på Naturresursinstitutets webbplats. Uppföljningen är ny och dess rapporteringssystem håller på att utvecklas.