Enligt Naturresursinstitutets skördestatistik uppgick spannmålsskörden år 2023 till cirka tre miljarder kilogram, vilket var 16 procent mindre än tioårsmedelvärdet. Detta berodde mest på minskningen av kornskörden. Den ekologiska spannmålsskörden var cirka 142 miljoner kilo, motsvarande cirka 5 procent av den totala spannmålsskörden.
Kornskörden på 1,1 miljarder kilo var nästan en tredjedel mindre än tioårsmedelskörden. Veteskörden på 740 miljoner kilo var omkring en tiondel mindre än medelskörden. Däremot var rågskörden på 90 miljoner kilo nästan en tiondel större än snittskörden, medan havreskörden på cirka en miljard kilo motsvarade genomsnittet.
Ärtskötden på cirka 90 miljoner kilo var för andra året i följd den största någonsin. Däremot minskade skörden av åkerböna till cirka 11 miljoner kilo, jämfört med 40 miljoner kilo för fem år sedan.
- Korn 1,066 miljarder kilo (-24 %)
- Havre 1,008 miljarder kilo (-14 %)
- Vete 0,740 miljarder kilo (-11 %)
- Råg 0,091 miljarder kilo (+41 %)
- Rybs och raps totalt 41 miljoner kilo (-28 %)
- Potatis 498 miljoner kilo (-7 %)
- Ärt 88 miljoner kilo (-4 %)
- Bondböna 11 miljoner kilo (-42 %)
Den ekologiska spannmålsskörden år 2023 är totalt 142 miljoner kilo (-21 %, jämfört med året innan) – utgör 5 procent av Finlands totala spannmålsproduktion. Den ekologiska spannmålsskörden minskade och bröt därmed tillväxttrenden. Mest minskade mängden ekoodlad havre, som står för klart mer än hälften av skörden av ekoodlad spannmål.
- Ekologiskt korn 13 miljoner kilo (-19 %)
- Ekologisk havre 86 miljoner kilo (-19 %)
- Ekologiskt vete 18 miljoner kilo (-21 %)
- Ekologisk råg 11 miljoner kilo (+17 %)
- Ekologisk rybs och raps totalt 3 miljoner kilo (+8 %)
- Ekologisk potatis 8 miljoner kilo (-9 %)
- Ekologisk ärt 9 miljoner kilo (+15 %)
- Ekologisk bondböna 2 miljoner kilo (-41 %)
Statistikdatabas innehåller riksomfattande skördeuppgifter om de viktigaste grödorna sedan 1920 och uppgifter om ekologisk produktion från och med 2006. Redovisningen av de regionala skördeuppgifterna börjar 1999 och av uppgifterna om ekologisk produktion 2014. Redovisningen av uppgifterna om de konventionellt producerade skördarna börjar 2020. Utifrån uppgifterna om 2023 anges också för en del grödor skördepotentialen (kg/ha), det vill säga den hektarskörd som 10 procent av gårdarna uppnådde.
Informationen om spannmålsskördens kvalitet har erhållits genom att kombinera Naturvårdsinstitutets skördeinformation och Livsmedelsverkets uppföljningsdata om spannmålsskördens kvalitet. Läs mera.
Allow functional cookies to show the embedded graph.